Janna Jensenaikoo jättää Someron – iso hevostila myynnissä

0
Janna Jensen ja Hamont voittivat Tallinnassa maailman cup -luokan vuonna 2022.

Teksti Kirsi Seppälä

Alkukesän loukkaantumisesta kuntoutuminen kirkasti esteratsastaja Janna Jensenille, että hän haluaa kilpailla täysipainoisesti Keski-Euroopassa.
– Tarkoitus on muuttaa Pitkäjärveltä, jos tilalle löytyy ostaja. Tämä on iso kohde ja asiakaskunta on suppea. Se, ettei kyse ole tavallisesta omakotitalosta kutistaa ostajakuntaa. Mutta jos uusi omistaja löytyy, se mahdollistaa lähtemiseni pidemmiksi ajoiksi Keski-Eurooppaan, Janna Jensen kertoo ja lisää, ettei kuitenkaan ole muuttamassa kokonaan Suomesta. Sen, missä tukikohta Suomessa on, hän päättää tilan mahdollisen myynnin jälkeen.
– Suomesta käsin kilpailumatkat ovat aina pitkiä eli vapaampi liikkuminen ilman tilan tuomia velvoitteita helpottaisi arjen sujuvuutta, hän vertailee.
Jensenin 3,6 hehtaarin hevostilalla Pitkäjärvellä on ratsastuskenttä, maneesi sekä 13 hevosen talli, neljä hiekkatarhaa ja kesälaitumet. Hevosten ja ihmisten viihtyvyyteen on panostettu, sillä satulahuone on lämmitetty ja siellä on myös keittiö ja wc. Hevosille on solarium.

Janna Jensén ja
Hamont keväällä
Puolassa Boguslawice kansainvälissä
kilpailuissa GP radalla.

Loukkaantuminen Haminassa

Janna Jensen voitti alkukesästä Hamina Bastionissa esteratsastuksen Pohjola Grand Prix 2023 -karsintaluokan. Seuraavassa luokassa hän putosi ykkösratsunsa Hamotin selästä. Seurauksena oli polven eturistisiteen katkeaminen ja polvikierukan halkeaminen.
– Minulle suositeltiin leikkausta, mutta päätin, että mennään kliinisellä kuntoutuksella. Olen treenannut ja vahvistanut jalkaa Marko Yrjövuoren kanssa. Ratkaisu on ollut minulle oikea, sillä jalka on nyt 80 prosenttisesti kunnossa. Polvi on yllättävän vahva ja saatu kestämään. Olen tehnyt paljon töitä ja tulen tekemään. Ei se ehjän polven veroinen ole, mutta kestää tämän urheilun, Jensen kuvailee.
– Loukkaantumisen myötä minulle kirkastui, että haluan päästä kiertämään Keski-Eurooppaa ja päästä kilpailemaan helpommin. Kun on iso tila hoidettavana ja hevoset asuvat kotona, se sitoo minut tänne. Ilman tilaa olisi helpompaa kiertää Keski-Euroopassa kilpailuja, hän taustoittaa.
Janna Jensenillä on viisi hevosta. Jos Pitkäjärven tilalle löytyy ostaja, Jensen ottaa kaikki hevoset mukaansa Keski-Eurooppaan. Ykköshevonen on Hamont; sen ehdoilla Jensen urheilee.
Jensen kertoo, ettei putoaminen vaikuttanut hänen ratsastukseensa henkisellä puolella. Sen sijaan pelkona oli, miten pitkään jalan kuntoutus kestää. Leikkaushoidon jälkeen kuntoutumiseen olisi mennyt vuosi.

_Janna Jensen ratsastaa kunniakierroksen Hammontilla maailman cup -luokan voiton jälkeen Tallinnassa 2022.

 

Jensen menestyy

Tämän vuoden parhaaksi kilpailumenestyksekseen Janna Jensen nimeää Suomen mestaruuden, jonka hän voitti elokuussa Ypäjällä.
– Se oli ensimmäinen kilpailuni Hamontilla loukkaantumisen jälkeen. Hävisin 0,2 virheellä Suomen mestaruuskullan omalle oppilaalleni, joten se oli kuin kultaa valmentajallekin. Maija Yli-Huhtala voitti senioreiden Suomen mestaruuden Birchape`s Wonderlandilla. Kilpailin aiemmin samalla hevosella, kun Maija oli loukkaantuneena. Tämä oli toinen kerta, kun valmennettavani voittaa senioreiden SM-kullan, Jensen kertoo.
Paluu radoille tapahtui siis näyttävästi. Ennen loukkaantumista Jensen kiersi kansainvälisiä kilpailuja, ja sijoittui Hamontilla muun muassa Tallinnassa longines ranking -luokassa, missä jaetaan maailman listan pisteitä. Viime vuonna Jensen voitti Hamontin kanssa maailman cup -luokan Tallinnassa.
– Nyt se on kilpaillut minusta johtuen vähemmän. Täsmäiskutan, milloin se on parhaassa kunnossa, hän kertoo.

Janna Jensen kilpaili Hamontilla keväällä Puolassa Boguslawicen kansainvälissä kilpailuissa GP-radalla.

Valmentamista ja hevoskauppaa

Janna Jensen kertoo päätyönsä olevan valmentaminen ja hevosten myyminen.
– Valmennan paljon. Esimerkiksi juuri oli Liedossa viisi ryhmää illalla. Heistä muutama on hyviä, kuten Maija Yli-Huhtala. Kierrän valmentamassa viikoittain useita kertoja. Se on leipätyöni.
Jos Jensen pakkaa laukkunsa suuntaa hevosineen pysyvästi Keski-Eurooppaan, hän jatkaa valmentamista Suomessa.
– Lentokoneet kulkevat. Olen ollut useina vuosina aiemminkin talvikuukausia Hollannissa. Jos muutan sinne, lennän käymään täällä. En hylkää oppilaitani. Kyse on organisoinnista ja reissaamisesta. Nykyäänhän lentää helpommin Düsseldorfiin kuin menee VR:llä Kuopioon, hän toteaa.
Jensen on aiemminkin ottanut kaikki omat hevosensa mukaan Hollantiin tai järjestänyt kotiin jääville hoitajat. Hän yrittää päästä eroon siitä, että hevosia on monessa paikassa.
– On Murphyn laki, että jotakin tapahtuu silloin, kun ei itse ole paikalla. Kun puhelinsoitto tulee, ei asialle voi itse mitään, hän harmittelee.

Janna Jensen ja Cambey Pitkäjärven tilalla.

Yhteistyö Hendrixien kanssa

Janna Jensenin tukikohta Keski-Euroopassa on Stal Hendrix Kesselissä, Etelä-Hollannissa.
– Heillä olen ollut vuosien ajan aina, kun olen siellä. Siitä on muodostunut toinen koti. Se on jo tuttu paikka ja siellä on ihanat ihmiset ympärillä, hän kiittää.
Jensenin ja Stal Hendrixin yhteistyön kulmakivi ovat hevoset. Jensen on hankkinut kaikki hevosensa Hendrixin kautta tai omistaa ne yhdessä heidän kanssaan. Kaikki Jensenin viisi hevosta ovat hyviä kilpahevosia, vaikka ne hänen sanojensa mukaan jäävätkin Hamontin varjoon.
Jensenillä on esimerkiksi Julie vd verbindingshoeve -niminen hevonen, joka oli mukana 2021 voittamassa Suomelle joukkuekultaa ja jonka kanssa Jensen voitti henkilökohtaisen hopean Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Samana vuonna ratsukko voitti myös Suomen mestaruushopeaa. Bleu Lady muistetaan muun muassa csi 2* kansainvälisestä GP-voitosta. Fabuleuse D’Azur -tamma puolestaan on vahvaa emälinjaa; sen emä on hypännyt muun muassa maailmancupin finaalit, maailmanmestaruuskilpailut sekä olympialaiset. Fabuleuse on nyt 8-vuotias ja Janna Jensen on aloittanut nyt sen kanssa kansainvälisellä tasolla kilpailemisen.
– Hollantilaisilla on pitkät perinteet hevosjalostuksessa ja urheilussa. Etelä-Hollannin suurin vientiartikkeli on hevoset. Siellä hevosten määrä ja osaaminen on suurta. Keski-Euroopassa kovin esteratsastus- ja kasvatusosaaminen on Hollannissa, missä on sukupolvia vanhaa emälinjatuotantoa. Kun meillä on viritelty taloihin sähköjä, siellä on jo jalostettu estehevosia. He ovat meitä monta sukupolvea edellä. Sitä osaamista ei saada kurottua umpeen, mutta sitä voi ostaa ja matkia, hän vertailee.
Jensen kertoo oppineensa Hendrixillä paljon ratsastuksesta. Ei ihme, onhan Emile Hendrix olympiakävijä ja Euroopan mestari.
– Se opettaa, kun pääsee työskentelemään huippuammattilaisten kanssa. Sieltä tulee rutiini ja kokemus vuosikymmenten ajan.
Janna Jensen aloitti ratsastuksen ollessaan isovanhempiensa luona Joroisissa. Sieltä hän löysi tiensä Kimmo Kinnusen, tunnetun suomalaisen esteratsastajan, tallille.
Hendrixeille hän päätyi sattumalta. Jensen oli jo sopinut menevänsä Dan Nanningin luo, mutta vaihtoi määränpäätä lennosta tutustuttuaan toiseen Hendrixin veljeksistä Helsinki International Horse Showssa. Siitä alkoi parikymmentä vuotta kestänyt yhteistyö.

Radalla Janna Jensen ja Ypäjä Kashmir. (kuva Heidi Lammi)

Elämäntapa

37-vuotias Janna Jensen on ratsastanut kilpaa 25 vuotta. Kotimaassa hän kuuluukin jo ”vanhaan kaartiin”.
Kilparatsastus ja sitä varten valmentautuminen ei tuo leipää pöytään. Jensen mahdollistaa oman urheilunsa pitämällä valmennuksia, ratsuttamalla muiden hevosia ja välillä myymällä jonkun hevosistaan.
– Tämä on intohimo ja elämäntapa. En koe tätä työnä, sillä elän ja hengitän tätä lajia 24/7. Se on tekemäni valinta, ja se kärki edellä menee kaikki. Jos haluat menestyä urheilussa, luovut muista jutuista sen urheilu-uran aikana, hän tiivistää.