Kärkikastin vauhdissa

0
Adonis Sfishta (oik.) täräytti kaksi maalia Mad Maxin verkkoon ja Rinor Karaqa vastasi somerolaisjoukkueen ainoasta osumasta Akaa Futsalia vastaan.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Viime viikon kotiottelut valoivat lisäuskoa Someron Voima Futsalin mahdollisuuksiin kamppailla Futsal-Liigan kärkipään sijoituksista.
SoVo isännöi kahden päivän välein sarjajohtaja Akaa Futsalia ja liigataulukon kolmossijaa hallussaan pitävää Valkeakosken Mad Maxia. Akaata somerolaisjoukkue piti pitkään lujilla, taipuen vasta loppuhetkillä 1–5 (0–2) tappioon. Mad Maxista SoVo otti 4–3 (3–3/1–2) voiton jatkoerän ja voittomaalikilpailun jälkeen, joten tuon pelin sarjapisteet jakautuivat somerolaisittain suotuisasti 2–1.
Molemmissa kamppailuissa olivat pitkät voittoputket koetuksella ja ne myös jatkuvat edelleen: Akaa otti neljännentoista peräkkäisen liigavoittonsa somerolaisjoukkueesta ja SoVo puolestaan jätti Mad Maxin haaveilemaan yhä liigatason avausvoitostaan Somerolla.

Alkupeli pohjusti vierasvoiton

Torstai-illan ottelussa Akaa livahti erikoistilanneosumien turvin kahden maalin karkumatkalle alle kahdeksassa minuutissa. Sen jälkeen molemmat osapuolet nojautuivat tarkkaan puolustuspeliin ja seuraavaa maalia piti odotella yli toisen jakson puolivälin.
SoVon syöttötaituri Muslim Markhiyev lähetti tarkan syötön Akaan maalinedustalle, mistä Rinor Karaqa ohjasi pallon verkkoon ja nosti kotijoukkueen maalin päähän vierailijoista.
Akaa teki ratkaisevaksi jääneen irtioton, eli kolmannen maalinsa, noin neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Muutenkin hienon ottelun pelannut maalivahti Kasper Kangas nousi yllätyshyökkäykseen ja täräytti pallon tarkalla laukauksella ohi somerolaismaalia vartioineen kollegansa Nevzat Mustafan.
Loppuhetket SoVo metsästi kavennusmaalia viiden kenttäpelaajan voimin, mutta tuloksetta. Akaan Pedro Barreiros Da Silva sitä vastoin pääsi tuikkaamaan pallon kahdesti tyhjään somerolaismaaliin, täydentäen illan henkilökohtaisen maalisaldonsa kolmeen.
– Alkupelin ylipelaamisemme johti moniin helppoihin virheisiin, joista vastustaja rankaisi maaleilla. Sen jälkeen pelaajamme löysivät pelaamiseen tarvittavan maltin ja loppupeli oli meiltä muuten oikein hyvä, paitsi että maalinteossa emme olleet riittävän tehokkaita, SoVon päävalmentaja Valdrin Seferi tiivisti Akaa-pelin kulun.

Sfishta nousi ratkaisijan rooliin

Lauantain koitos Mad Maxia vastaan eteni hyvin pitkälti samanlaisella kaavalla: SoVo tosin otti silloin nopean alkujohdon, mutta toisen jakson loppuhetkillä vierasjoukkue oli taas kahden maalin johtoasemassa.
Akaata vastaan SoVon ylivoimapelaaminen ei johtanut tulokseen, joten nyt Seferi päätti kokeilla toisenlaista taktiikkaa hieman uudistetulla miehityksellä.
– Lähdimme lopussa pelaamaan kolmella ”vasurilla” ja se tuotti toivotun tuloksen, kun kavennus ja tasoitus syntyivät nimenomaan vasemman jalan vedoilla, valmentaja taustoitti taktista oivallustaan.
Sekä 2–3 kavennuksen vajaat kaksi ja puoli minuuttia ennen peliajan täyttymistä että tasoituksen runsasta minuuttia myöhemmin iski SoVon tuoreisiin liigatulokkaisiin lukeutuva Adonis Sfishta . Neljättä liigapeliään pelannut Sfishta viimeisteli ensimmäisen liigaosumansa Valmir Seferin hyvästä tarjoilusta ja täräytti tovia myöhemmin näyttävän tasoituksen pienestä kulmasta lähteneellä kovalla vasuripommilla.
Viiden minuutin jatkoerässä kumpikaan joukkue ei onnistunut maalinteossa, joten sarjapisteiden jakautuminen oli ratkaistava kymmenen metrin rangaistuspisteeltä suoritetulla voittomaalikilpailulla.
SoVo otti vm-kisaan hyvän lähdön, kun Sfishta, Markhiyev ja Antti Korhonen paukauttivat vuorollaan pallon Mad Maxin maaliin. Kun vielä SoVon maalin suulle Mustafan tilalle ”rankkarikilpailuun” vaihdettu Niko Rikkilä teki yhden tärkeän torjunnan, kotijoukkue pääsi voiton syrjään kiinni. Lopullisen niitin somerolaisvoitolle laukoi Valmir Seferi.
– Mielestäni tämä ei ollut meiltä pelillisesti ihan niin hyvä esitys kuin Akaata vastaan, mutta voitto ja kaksi sarjapistettä tietysti lämmittävät mieltä, valmentaja Seferi kommentoi jännityskamppailun jälkeen.

Poikkeuksellisen hankala paikka

Keväällä 2011 SoVo isännöi ensimmäisen kerran liigaottelussa valkeakoskelaisia, jotka tuolla vierailullaan ylsivät 4–4 tasatulokseen. Seuraavat yksitoista Someron kohtaamista ovat päättyneet kotijoukkueen voittoon ja vasta tuoreimmalla visiitillään Mad Max pääsi pitkästä aikaa edes yhden sarjapisteen syrjään kiinni.
Ensimmäisillä liigakausilla somerolaisseuraa edustaneella ja nyt viidettä kauttaan Mad Maxin riveissä pelaavalla Mikko Matinarolla oli selkeä käsitys siitä, miksi voiton hakeminen Monarilta on ollut valkeakoskelaisille niin vaikeaa.
– Täällä on poikkeuksellisen pieni kenttä ja myös kotijoukkueen pelityyli poikkeaa aika paljon muista vastustajista. Sitten kun SoVo vielä saa sellaisen draivin päälle niin kuin tänäänkin pelin lopussa, niin se on vaikeasti voitettavissa, Matinaro puntaroi.

Sovolaiset alkukauden pisteputkimiehinä

SoVon maalia pääosan ajasta loppuviikon peleissä vartioinut Mustafa oli erinomaisessa torjuntavireessä, mutta avauspelaamiseensa mies kaipaa edelleen sekä selkeyttä että varmuutta.
Markhiyevin ja Karaqan läpi alkukauden jatkunut henkilökohtaisten tehopisteiden saalistus päättyi lauantaina. SoVon kaksikko pääsi silti jakamaan kunnian koko liigan pisimmästä, seitsemän kierrosta kestäneestä pisteputkesta. Muiden joukkueiden pelaajista Vieska Futsalin Henry Gutierrez takoi tulosta kuuden peräkkäisen kierroksen verran.
Mad Maxilta saalistetut kaksi sarjapistettä riittivät nostamaan somerolaisjoukkueen liigataulukossa jyväskyläläisen Liikunnan Riemun edelle viitossijalle.

SoVon tehosaldot:

Adonis Sfishta 2+0=2 (+3/-2=+1)
Rinor Karaqa 1+0=1 (+1/-7=-6)
Vilho Ståhlström 0+1=1 (+3/-1=+2)
Valmir Seferi 0+1=1 (+3/-4=-1)
Muslim Markhiyev 0+1=1 (+1/-6=-5)
Antti Korhonen (+3/-3=0)
Mergim Bushi (+3/-3=0)
Joona Helmi (+0/-0=0)
Blend Doroci (+0/-3=-3)
Guri Qerimi (+1/-5=-4)
(Vaihdossa: Lirim Myrtaj, Altin Pllana, Joonas Reijonen)
Maalivahdit: Nevzat Mustafa; peliaika 80.04 (+2/-6), Niko Rikkilä (vm-kisa 2 torj./4 lauk.)
Varoitukset: Markhiyev, Doroci, Karaca ja Jarkko Ihalainen/toimihenk. (2)
Kumulatiiviset rikkeet: SoVo 14, vastustajat 9
Yleisömäärät: 70 ja 71