Kaupunki saa lahjoituksena virolaistaiteilijan tauluja

0
Yksi Pekka Vaurolan kaupungille lahjoittamasta Voldemar Peilin taulusta.

Somerolainen Pekka Vaurola lahjoittaa kaupungille virolaisen taiteilijan Voldemar Peilin (1907–1999) kolme suurikokoista öljyvärimaalausta.

Kaupunginhallitus päätti vastaanottaa taidelahjoituksen, johon kuuluu myös Peilin elämästä ja tuotannosta kertova kirja.

Pekka Vaurola toivoo, että maalaukset laitettaisiin esille kaupungin tiloihin, kuten hoivakoteihin.

– Varhalla seiniä riittää. Ajattelin, että esimerkiksi uuteen Tervaskantoon ne voisi laittaa. Ne olisivat prosenttitaiteen päälle extrana, toteaa lahjoittaja.

Kaupunginhallitus muistuttaa, että hoivakodit ovat Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallinnassa, mikä rajoittaa kaupungin vapautta päättää teosten sijoittamisesta.

Pekka Vaurola tutustui taiteilija Voldemar Peiliin somerolaisen liikemiehen ja tämän virolaisen ystävän kautta 1980-luvulla.

– Kävin Peilin luona Tallinnassa. Hän oli silloin pirteä vanhus. Hän näytti pinssejä ja mitaleja, joita oli saanut lahjaksi työstään. Peil totesi, että mieluummin hän olisi ottanut korkeamman eläkkeen kuin pinssit, kertoo Vaurola.

Peil oli tunnettu myös teatterimaailmasta; hän maalasi suuria kulisseja.

– Peil kävi useamman kerran Suomessa, ja esimerkiksi tallensi tauluihinsa Olavinlinnan maisemia.

Vaurola hankki Voldemar Peilin taidetta 1980- ja 1990-luvulla. Lahjoituksen jälkeen Vaurolalle jää vielä muutama virolaistaiteilijan työ.

Pekka Vaurola sanoo, että kodin seinät ovat täynnä tauluja.

– Oli aika luopua näistä pianonkokoisista isoista tauluista. Jospa nyt muut katselisivat ja ihastelisivat niitä.