Koulu vaivattomasti lopputurnaukseen

0
Kiiruun koulu eteni Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailussa yläkoulujen sarjan lopputurnaukseen tällä joukkueella: Riia Juselius (vas.), Angela Luongo, Henni Talonen, Olivia Lehtonen, Amanda Juselius, Emma Lehtonen, Lotta Känkänen, Amalia Tuomola, Anni Luoto, Siiri Puotsaari ja Anni Pettersson.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Koululiikuntaliitto järjestää vuosittain kouluille ja koululaisille mestaruuskilpailuja sekä yksilö- että joukkuelajeissa. Eräs somerolaisille perinteisesti menestyksekäs laji on ollut lentopallo, jossa Kiiruun koulu ja sen yläkoulun tyttöjoukkue selvitti tänäkin vuonna tiensä valtakunnalliseen lopputurnaukseen.
Kolmen viimeksi kuluneen viikon aikana 21 yläkoulujen tyttöjoukkuetta eri puolilta Suomea kokoontui kuuteen aluefinaaliturnaukseen, joista voittajille avautui paikka Orivedellä pelattavaan lopputurnaukseen.
Kiiruun koulu sai järjestettäväkseen aluefinaalin numero 3, joka pelattiin viereisessä monitoimitalossa viime torstaina. Kotijoukkueen lisäksi mukana olivat HJ Nortamon koulu Raumalta, Euran yhteiskoulu ja Isoniitun koulu Nurmijärveltä.
Kiiruun koulun joukkue koostuu tänä vuonna Someron Pallon aktiivijunioreista, eikä vierailijoilla ollut tuoda kentälle läheskään yhtä tasokkaita, rutinoituneista lentopallon taitajista koostuneita joukkueita.
Esimerkiksi Kiiruun ensimmäisenä vastustajana olleessa Isoniitun koulun joukkueessa vain muutamalla pelaajalla oli kokemusta lentopallon sarjapeleistä. Tasoero näkyi niin kentällä kuin tulostaululla, sillä ottelu päättyi somerolaisten tyylipuhtaaseen 2–0 (25–6, 25–0) voittoon.
Harvinaisen ”lumierävoiton”, eli vastustajan jättämisen pisteittä varmisti toisessa erässä Kiiruun pelaajista ensimmäisenä syöttövuoroon astellut Riia Juselius, joka kävi kylmän viileästi nakuttelemassa 25 peräkkäisen onnistuneen aloitussyötön putken.
Rauman ja Euran edustajat tarjosivat somerolaisille astetta kovemman vastuksen, mutta erävoitoista nekään eivät pystyneet kamppailemaan. Kiiruu kaatoi HJ Nortamon koulun eräpistein 25–12 ja 25–8 ja Euran yhteiskoulun yhtä suvereeniin tyyliin 25–11 ja 25–9.
Vielä syyslukukauden aikana pelattavan yläkoulun tyttöjen lopputurnauksen on saanut järjestettäväkseen Oriveden yhteiskoulu. Sen kanssa finaalitapahtuman A-lohkossa ovat mukana seinäjokelainen Nurmon yläaste ja Laihian yläkoulu. Kiiruun koulun kanssa B-lohkosta turnauksen loppuottelupaikkaa lähtevät havittelemaan Ristiinan yhtenäiskoulu Mikkelistä sekä Muhoksen yläkoulu.

B-tytöille turnausvoitto Helsingistä

Kaksi päivää kouluturnauksen jälkeen SoPa lähti samalla pelaajarungolla Helsinkiin, missä sikäläinen Puistola-Malmi Volley, eli tuttavallisemman PuMa-Volley, järjesti B-tyttöjen valtakunnallisen sarjan toisen poolivaiheen D3-lohkon turnauksen.
SoPalla on loukkaantumisten ja sairastelujen vuoksi ollut pitkin syksyä vaikeuksia saada koko pelaajaryhmäänsä mukaan sarjapeleihin. Aivan parhaalla mahdollisella joukkueella SoPa ei päässyt Helsinkiinkään, mutta hoiteli siitä huolimatta voitot nimiinsä päivän kaikista otteluista.
Ensin somerolaiset kaatoivat Perniön Sisun (25–14, 25–16) ja Espoo Lentiksen (25–17, 25–13) suoraan kahdessa erässä. Päätöspelissä PuMa-Volleyn kakkosjoukkue pääsi yllättämään nappaamalla tiukasta avauserästä 27–25 voiton, mutta kahdessa seuraavassa erässä (25–13, 15–11) SoPa pyyhälsi taas omille teilleen ja turnausvoittoon.
– Hyvä turnaus meiltä kokonaisuudessaan, vaikka koko ryhmää ei saatukaan mukaan ja muutamia mukana olleistakin piti terveystilanteen vuoksi vähän säästellä ja peluuttaa ajoittain tavanomaisesta poikenneilla kenttäryhmityksillä, SoPan B-tyttöjoukkueen päävalmentaja Janne Lehtonen kertoi.
D-tason lohkovoittajana SoPa nousee seuraavassa, joulukuun alussa Ruokolahdella pelattavassa turnauksessa C-pooliin. Kolmessa ylimmässä poolissa (A, B ja C) on mukana kolmetoista tämän hetken parasta, Suomen mestaruussarjalaisiksi luokiteltavaa joukkuetta.
– Se on meille tämän kauden ensimmäinen turnaus SM-sarjan puolella. Toivotaan nyt, että silloin saataisiin, ensimmäistä kertaa tällä kaudella, edes lähestulkoon paras mahdollinen joukkue jalkeille, valmentaja ennakoi.