Kolmossarjaa somerolaiskomennossa

0
Nousee! Pinja Vahtera (vas.) ja Maria Mäntymaa kantoivat isoa vastuuta SoPan vastaanottopelistä.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron Pallon naiset jyräävät lentopallon Lounais-Suomen alueen kolmossarjassa voitosta voittoon. Alkuviikolla SoPa kaatoi kotisalissaan Kosken Kaiun puhtaasti 3–0 (25–14, 25–18, 25–10) ja vankisti asemaansa A-lohkon kärjessä.
Kuukausi sitten SoPa kävi hakemassa yhtä vakuuttavan voiton Kaiun kotisalista, vaikka tuolloin koskelaiset yrittivät laittaa hanttiin täydellä kokoonpanolla. Someron kohtaamisesta vieraiden riveistä puuttui muutama avainpelaaja, mikä korosti somerolaisten ylivoimaa entisestään.
Ainoastaan toisessa erässä Kaiku pystyi hetken aikaa tasapäiseen taisteluun, kunnes SoPa irtautui 17–17 tilanteesta Maria Suomen, Vilma Pyykön ja Janita Rietzin johdolla ratkaisevalle karkumatkalle.
Juuri tuossa kakkoserässä tehokkaasti palloja lattiaan paukutellut hakkuri Rietz (13 pistettä/tehot +8) hääri tällä kertaa SoPan ykköstykkinä. Pyykkö (10/+6) kunnostautui hyvän passipelin ohessa kentän tehokkaimpana syöttäjänä viidellä ässäaloituksellaan.
Eniten vastustajan aloituksia nostaneista sopalaisista tarkinta työtä teki liberopelaaja Pinja Vahtera . Kokonaisuudessaan kotijoukkueen nostopeli ailahteli kuitenkin sen verran, ettei Pyykkö päässyt läheskään maksimaalisesti hyödyntämään Suomen (12/+9) ja Jelena Viitasen (3/+2) hyökkäystehoja keskiverkolta.

”Kolmossarja tuntuu nyt sopivalta”

Viiden vuoden pelitauon jälkeen SoPa-naisten sarjatoimintaan palannut Maria Suomi ei juuri virheitä tehnyt, mutta ei silti ollut aivan tyytyväinen omaan panokseensa.
– Kauden tähän asti huonoimpia suorituksiani, jo teini-ikäisenä liigatasolle usean kauden ajaksi noussut somerolaispelaaja harmitteli.
Junioreista liigaan asti ja sittemmin vielä naisten kakkossarjassa somerolaisseuraa edustanut Suomi innostui lentopalloilusta uudelleen tänä vuonna.
– Tytöt kyselivät mukaan harjoituksiin ja sieltä sitten innostuin lähtemään heidän mukanaan sarjapeleihinkin. Tämä kolmossarja tuntuu tällä hetkellä ihan sopivalta sarjatasolta, Suomi kertoi.
Kaikua vastaan SoPalla oli varaa pitää Suomeakin kokeneempi liigajyrä, Leena Talonen , vaihtopenkin puolella. Myös kokenut passari Janika Helenius tyytyi tiistai-iltana alkulämmittelyyn ja loppuverryttelyyn.
Yleispelaajista Maria Mäntymaa (2/0) päätti hyökkäyksellään avauserän ja Mira Heino (6/+2) kolmoserän ja samalla koko ottelun. Aino Nummenpää (2/+1) kävi napauttamassa pari pistettä keskimmäisessä erässä ja Salla Heino (2/+1) sekä Silja Palander (1/0) liittyivät voittavaan kokoonpanoon SoPan selvästi hallitsemassa päätöserässä.

SoPa menossa yläloppusarjaan

SoPa on siis voittanut alkukauden kaikki seitsemän otteluaan. Kaksi voitoista on tullut viisieräisistä taisteluista, joissa sarjapisteet ovat jakautuneet somerolaisten eduksi 2–1.
Kolmossarjan kolmen lohkon yhteenlasketussa pistepörssissä Suomi (107 pistettä) on ainoana sadan pisteen ylittäjänä kärkipaikalla. Mira Heino on tähän mennessä koonnut 57 ja Rietz 54 pinnaa.
Käytännössä SoPa on jo varmistanut pääsynsä kevätkaudella pelattavaan ylempään jatkosarjaan, johon kelpuutetaan alkulohkon kolme parasta joukkuetta. SoPalta yhden sarjapisteen nipistäneet Rauman Urheilijat ja Oripään Urheilijat ovat tällä hetkellä kiinni muissa yläloppusarjan paikoissa, joskin forssalainen Koijärven Kunto omaa vielä mahdollisuuden nousta kärkikolmikkoon.
Alkusarjan viimeisen kotiottelunsa SoPa pelaa tämän kuun 28. päivänä Kuntoa vastaan.
SoPan hallitsemassa kolmossarjan A-lohkossa on mukana kuusi joukkuetta ja samalla vahvuudella viedään lävitse myös B- ja C-lohkot. Niissä tappioitta etenevät lohkokärjet Raision Loimu ja Perniön Sisu ovat SoPan tavoin jo käytännössä varmoja yläloppusarjan joukkueita.

Lentopallo, naisten 3-sarja/Lounais-Suomen lohko A:n sarjatilanne:

SoPa 7 5 2 0 0 21- 5 19

RU 6 2 2 1 1 14-12 11

OU 6 2 1 1 2 13-13 9

______________________________

KoiKu 5 1 1 1 2 10-11 6

KoKa 6 1 0 2 3 8-16 5

KoIsku 6 0 1 2 3 8-17 4