Koronarokotukset keskeytettiin Somerolla – koronaa esiintyy paljon

0

– Influenssa-tilanne on Somerolla rauhallinen, mutta koronaa esiintyy nyt paljon, kertoo sairaanhoitaja/hygieniahoitaja Minna Pentti Varhasta Somerolta.
Vaikka koronatapausten määrä on jälleen lisääntynyt, Varha tiedottaa, että korona ei ole enää yleisvaarallinen tartuntatauti, vaan yksi hengitysteitse tarttuva tauti muiden joukossa.
Eli koronaan suhtaudutaan samoin kuin muihinkin infektiotauteihin, kuten esimerkiksi influenssa-, RS- tai adenoviruksen aiheuttamiin tauteihin.
Koronataudin kuva on aivan erilainen kuin epidemian alussa, eivätkä sen vaikutukset ole enää niin rajuja. Tähän vaikuttaa se, että suuri osa ihmisistä on jo sairastanut koronan ja monella on myös rokotteiden antamaa suojaa.
Silti korona on yhä rankka tauti ikäihmisille ja riskiryhmään kuuluville.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suositteleekin koronarokotteen tehosteannosta 65 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.
Tehostetta suositellaan näille ryhmille riippumatta siitä, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan.
Syystalven tehosteannoksen voi ottaa, kun edellisestä koronarokotteesta tai sairastetusta koronasta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
Maskien käytöstä ei ole tällä hetkellä yleistä suositusta, mutta toki niitä voi yhä halutessaan käyttää ja oireiselle se on suositeltavaakin, jos on lähdettävä kotoa vaikka asioita hoitamaan.

Koronarokotukseen ei kuitenkaan Somerolla saa aikoja tällä hetkellä. Ajanvarauksessa automaatti vastaa, että ”Rokoteajanvaraus on keskeytetty. Toistaiseksi ei ole tietoa rokotteen lisäsaatavuudesta. Jäämme odottamaan lisäinformaatiota.”
Myös sähköinen ajanvaraus näyttää, että vapaita aikoja ei löydy marras- eikä joulukuussa.
– Ajanvaraus influenssa- ja koronarokotuksiin on keskeytetty. Somerolle tarkoitetut rokoteaineet ja rokoteajat ovat varattuina, vahvistaa terveydenhoitaja Anna Heleniuskin.
– Kun saamme lisää rokoteaineita, ajanvaraus aukaistaan uudelleen.
THL suosittaa pysymään kotona niin kauan, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Mitään suositeltua vuorokausimäärää, joka kotona pitäisi viettää, ei ole. Sairastuneen perheenjäsenet ja muut altistuneet voivat jatkaa normaalia arkeaan, mikäli heillä ei ole oireita.