Oikeissa töissä oppii parhaiten

0
Anna Korba (oik.) on ollut työharjoittelussa Kaisa Pompun omistamassa Torituvassa. Elokuusta lähtien hän ollut töissä samassa yrityksessä oppisopimuksella.

Anna Korba opiskelee kokiksi ja on nyt oppisopimuksella töissä Torituvassa

Ukrainalainen Anna Korba opiskelee Salon seudun ammattiopistossa kokiksi. Hän aloitti opiskelun syksyllä 2022. Aluksi 2–3 päivää viikossa ahkeroitiin suomen kielen parissa sekä kokkaamisen teorian. Kaksi päivää valmistettiin ammattiopiston ravintolakeittiössä ruokaa ja leivottiin suolaista ja makeaa.

Viime keväänä Anna Korba pääsi nykyiselle kotipaikkakunnalleen Somerolle Toritupaan työharjoitteluun. Yrittäjä Kaisa Pompulla on ollut aiemminkin samasta opinahjosta harjoittelijoita.

– Oikeissa töissä oppii paljon enemmän kuin koulussa, tuumaa Anna Korba.

– Hän on tehnyt kaikkea, mitä kokin ja lounaspaikan, kahvilan ja pitopalvelun palveluihin kuuluu. Hän on esivalmistellut, laittanut ruokaa, leiponut, ollut asiakaspalvelussa, pitopalvelussa, siivonnut, miettinyt ruokalistoja ja tarvikemääriä, suunnitellut ja laskenut, pakastanut, siivonnut ja niin edelleen. Meillä kaikki tekevät kaikkea, kertoo Kaisa Pomppu.

Hän kehuu auliisti Anjaa, joksi Torituvassa Anna Korbaa tuttavallisesti kutsutaan.

– Hän tarttuu työhön kuin työhön ja on valmis oppimaan uutta. Hän on itsenäinen, innokas ja kekseliäs. Lähtee ideoihin mukaan. On iloinen ja auttavainen; asiakkaat tykkäävät.

– Ja miten nopeasti hän on oppinut suomen kielen. Kertaakaan emme olisi tarvinneet Google-kääntäjää. Anja on kyllä sieltä varmistanut, että puhumme samasta asiasta, nauraa Pomppu ja kertoo, miten hän sanoi kinuskikastike ja Anja karamellikastike eli samasta tuotteesta oli kyse.

Kaisa Pomppu toteaa, että kaikki on helppoa, kun opiskelija on innostunut opiskelemastaan aiheesta ja haluaa kehittää itseään.

– Silloin tekee innolla, kun työ on sitä, mistä pitää. Minä pidän ruoanlaitosta ja etenkin leipomisesta, toteaa Korba.

– Opin suomen kieltä, kun puhun asiakkaiden kanssa. Tutustun ihmisiin, somerolaisiin. Porukassa on mukavaa.

– Kaisa on upea. Hän opettaa ja auttaa minua, kiittelee Korba.

Elokuussa Anna Korba ja Kaisa Pomppu sopivat oppisopimuskoulutuksesta, joka jatkuu ensi vuoden elokuulle. Korba arvioi valmistuvansa kokiksi joko ensi kesänä tai syksyllä.

– Voisin jatkaa täällä, jos Kaisa suostuu ja tarvitsee minua, toteaa Korba.

Hän on tyytyväinen, että saa opiskella ja hänellä on samalla myös työpaikka, josta saa palkkaa. Miehensä Vadim on töissä Arecolla Somerolla. 13-vuotias poika Bogdan käy koulua ja viisivuotias Polina-tyttö on päiväkodissa.

Anna Korban yksi näyttötyö oli kakkubuffet, jossa oli tarjolla muun muassa trifle-maljoja,  porkkana- ja suklaamuffinsseja, ukrainalainen hunajakakku, kolmen suklaan juustokakku, Pavlova- ja Napoleonkakut sekä tuulihattuja ja croisantteja.

Kakkuja kerrakseen

Anna Korban kokiksi opiskeluun kuuluu viisi näyttötyötä. Yksi niistä oli järjestää tilaisuus, johon hän tekee leivonnaisia.

Kaisa Pomppu on jo pitemmän aikaa halunnut kokeilla yrityksessään Torituvassa kakkubuffetia, sillä asiakkaat ovat sitä toivoneet. Sellaisen Anna Korba teki näyttötyönään. Esillä oli Pavlova eli marenkikakku, kolmen suklaan juustokakku, trifle-maljoja, mustikka- sekä mangojuustokakkuja, kinuskikakku, porkkana- ja suklaamuffinsseja, ukrainalainen hunajakakku, Napoleon-kakku ja marenkirulla. Suolaisena tarjolla oli tuulihattuja, joissa oli savulohitäyte, kinkkucroisantteja ja juustotoasteja (leipiä). Kakkubuffaan osallistui liki 50 henkeä.

Ohjeita Korba etsii netistä.

– Sovellan ja kokeilen. Testaan ja teen uudestaan. Parannan ohjetta niin kauan, että tuotteesta tulee hyvä.

Koristelu on oma työnsä, josta siitäkin Korba pitää.

– Kokonaisuus on tärkeä, mutta maku tärkein. Kakun pitää maistua hyvältä.

Anna Korba nauttii kakkujen teosta. Hänen suosikkinsa on kolmen suklaan juustokakku. Siinä on kolmea moussea; tummalla, valkoisella ja maitosuklaalla on oma kerroksensa.

– Hyvä kakku on kuohkea, mehevä ja hyvän makuinen. Se ei saa olla liian makea.

Hän sanoo ukrainalaisten pitävän leivonnaisista, joissa on paljon suklaata, kermaa tai kreemiä. Voitaikinaakin käytetään paljon Ukrainassa. Suomalaiset ovat hänestä enemmän pulla- ja kuivakakkukansaa.

Anna Korba on järjestänyt myös Halloween-juhlat ukrainalaisille Torituvassa.

– Ukrainalaiset osaavat juhlia, halata, laulaa ja pitää hauskaa yhdessä. Suomalaisille siihen tarvitaan vähän miestä vahvempaa, on Kaisa Pomppu huomannut.

Korban suunnitelmissa on tehdä myös salaatti- ja kakkukattaus, jossa on nimensä mukaisesti tarjolla erilaisia salaatteja ja kakkuja. Se on 15.11.

– Huomasimme kakkubuffassa, että kukaan ei jaksa syödä pelkästään makeita kakkuja. Pitää olla jotain suolaistakin, tuumaa Pomppu.

Kolmen suklaan juustokakku on Anna Korban suosikki. Siinä on kakkupohja, jonka päällä on kolme moussekerrosta, joissa kussakin on yhtä suklaalaatua: tummaa, valkoista ja maitosuklaista.

Kolmen suklaan juustokakku

Kakkupohja:
2 kananmunaa
ripaus suolaa
250 g sokeria
220 g vehnäjauhoja
7 g leivinjauhetta
5 g soodaa
50 g kaakaojauhetta
70 ml maitoa
35 ml öljyä
150 ml kiehuvaa vettä

Yhdistä kuivat aineet (jauhot, kaakao, ruokasooda ja leivinjauhe).
Lisää suola munien joukkoon ja vatkaa sokerin kanssa valkoiseksi vaahdoksi.
Lisää maito ja öljy, sekoita vispilällä.
Lisää kuivat aineet, sekoita.
Lisää kiehuvaa vettä ja sekoita vatkaimella.
Paista 180 asteessa 30–40 minuuttia.

Mousse:
4 1/2 liivatetta
6 dl vispikermaa
125 g tummaa suklaata
125 g maitosuklaata
125 g valkoista suklaata
3 rasiaa vaniljatuorejuustoa
1–2 rkl maitoa

1 kerros:
Laita gelatiini, liivate kylmään veteen likoamaan.
Vatkaa vispikerma vatkaimella.
Yhdistä tumma suklaa ja maito, kuumenna mikrossa ja sekoita vispilällä.
Lisää gelatiini, sekoita.
Yhdistä vispikerma ja suklaa.
Kerros on valmis.

Kaada muottiin, peitä suklaapohjalla ja laita jääkaappiin tunniksi.

Toista kerros, vain maitosuklaalla.
Viimeinen kerros on valkosuklaalla.