Sisuuntunut Meska palasi voittajaksi

0
Luukas Kyyrä (18) oli Helsingin SM-sarjapelissä Meskan ahkerin levypallojen noukkija.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Alle 16-vuotiaiden ikäluokassa koripallon Suomen mestaruussarjaa pelaava salolais-somerolainen yhteisjoukkue MesucaArska-Basket katkaisi tappioputkensa kahteen kierrokseen. Paluu voittojen tielle tapahtui upouudessa Namika Areenassa Helsingissä.
”Meska” haki 68–63 (29–32) voiton sarjataulukossa yläpuolellaan olleesta Helsingin NMKY:stä. Kahden alavireisen tappiopelin jälkeen Meska oli hakenut pelivirettä hyvällä harjoituksiin keskittymisellä ottelua edeltäneellä viikolla. Niinpä tuoreen lakan tuoksuisella Namikan parketilla nähtiin jälleen taistelutahtoinen, jokaisesta irtopallosta kamppaileva vierasjoukkue.
”Namika” lähti peliin selkeänä ennakkosuosikkina. Se oli voittanut muun muassa Meskan päihittäneen BC Sisun lähes viidelläkymmenellä pisteellä. Lisäksi helsinkiläiset ovat tänä syksynä saaneet riveihinsä liki parimetrisen, taitavan poikien maajoukkuepelaajan Benjamin Passilan.
Ottelu oli alusta lähtien nopeatempoista, sähäkkää kamppailemista. Namika puolusti erittäin fyysisesti, antaen koko ajan pallolle painetta. Meska puolestaaan puolusti hyvin joukkueena ja erityisesti paikkapuolustukseen siirryttäessä jokainen pelaaja antoi kaikkensa.
Pidempää taukoa vietettiin kotijoukkueen kolmen pisteen johdossa. Heti sen jälkeen Meskalta nähtiin vahvaa suorittamista ja huolellista hyökkäysten viimeistelyä. Vierasjoukkue nousi kolmoserässä parhaimmillaan 19 pisteen johtoon, voittaen kymmenminuuttisen pistein 22–5.
Namika ei kuitenkaan luovuttanut, vaan lähti päätöserässä kuromaan neljäntoista pisteen takamatkaansa umpeen. Ero kaventui viideksi pisteeksi, mutta johtoasemastaan Meska ei enää luopunut.

”Voittaja ratkesi henkisellä puolella”

Ottelu oli tilastojenkin valossa erittäin tasainen. Joukkueiden heittoprosentit olivat lähes samat, Namika otti vähän enemmän levypalloja, mutta vastaavasti Meskalle kertyi vähemmän pallon menetyksiä ja enemmän riistoja.
– Ottelun voittaja ratkesi pitkälti henkisellä puolella. Meskan henki ja intensiteetti näkyi paljon sellaisissa asioissa, joita on mahdoton tilastoida, Meskan valmentaja Jani Mäenpää arvioi.
– Lisäksi ennalta ”korvamerkityt” vastustajan pelaajat, Passila sekä vikkelä takamies Macaad Khalid , saatiin pidettyä pienissä tehopisteissä. Kentän isokokoisimpien pelaajien painimatsit ja levypallokamppailut menivät tällä kertaa meidän Luukas Kyyrämme eduksi, valmentaja jatkoi.
Voitto hivutti Meskaa sarjataulukossa useamman pykälän ylöspäin, neljänneksi. HNMKY on samalla pistesaldolla (4) viidentenä ja huomenna Meskan vieraaksi saapuva HNMKY 09 -joukkue kuudentena. Meska isännöi helsinkiläisiä Somerolla, monitoimitalon tämän kauden toisessa SM-sarjamittelössä.

Meskalaisten pisteet/kokonaistehot Helsingissä: Tuomas Virvelä 0/+3, Oliver Enbacka 11/-3, Luukas Lautiala 3/-3, Sami Miskala 4/+2, Oskar Enbacka 4/+1,Luukas Kyyrä 12/+1, Joni Salo 9/+15, Seve Korpijärvi 8/+4 ja Pyry Laine 17/+5. Eniten peliaikaa (35.54) ja koriin johtaneita syöttöjä (5): Laine, eniten levypalloja (11): Kyyrä.

Arska-Basketille maukas revanssi

Someron Arska-Basketin A-poikien joukkue otti kotikentällään makean 90–82 (50–46) revanssivoiton Rauma Basketista, jota vastaan se oli aiemmassa Läntisen alueen ykkösdivisioonan vierasottelussaan kärsinyt selkeän tappion.
Uusintakohtaamisessa Rauma Basket antoi jonkin verran tasoitusta, kun se saapui Somerolle vain kuuden pelaajan voimin. Lisäksi raumalaiset pelasivat virheitä välttelemättä ja puolustivat erotuomareiden huomautuksista huolimatta paljon käsiään apuna käyttäen.
Niinpä vierasjoukkueen peliä pyörittäneet ja yhteensä 47 pistettä tehneet urheilulliset Isotalon veljekset joutuivat viiden virheen rasittamina katselemaan penkiltä Arskan loppuhetkien nousua takaa-ajoasemasta kahdeksan pisteen voittoon.
Ottelu oli puoliaikaan asti tasaista vääntöä kummankin joukkueen käydessä vuorollaan johdossa. Kolmannessa erässä hyökkääminen ja korinteko oli jälleen arskalaisille hankalaa ja sen jäljiltä vieraat pääsivät päätöserään kymmenen pisteen johdossa (72–62).
Viimeisessä erässä Arska vaihtoi puolustusmuotonsa 3–2 -paikkapuolustukseen, mikä tyrehdytti raumalaisten korilleajot täysin. Samalla Arska sai aktiivisuudellaan aikaiseksi pallonriistoja ja niiden jälkitilanteista virhevaikeuksia vastustajalle.

Virheet koituivat vieraiden kohtaloksi

Hieman vajaat neljä minuuttia ennen peliajan täyttymistä Tuomo Isotalo liittyi virhetilin täyttymisen myötä veljensä Lassin seuraan vaihtopenkille ja Rauma Basket jatkoi pelin loppuun yhden pelaajan alimiehityksellä.

Arska-Basket hyödynsi ylivoimansa taidokkaasti, kääntäen päätöserän tehoillaan (pisteet 28–10) pelin komeasti voitokseen. Kotijoukkueen ja koko kentän hahmoja ratkaisuvaiheissa olivat rivakkaan tahtiin koreja nakutelleet Matias Lamppu ja Frans Fonsell, sekä levypallopelissä ilmatilaa suvereeniin tyyliin hallinnut Nikolai Varjus.
Kaksi viimeisintä otteluaan voittanut Arska-Basket on nyt pelannut alkusarjan kaikki kotiottelunsa ja kohtaa vielä matkapeleissä Salon Vilppaan, Tampereen Pyrinnön sekä Kaarinan Ura Basketin.

Arskan kokoonpano (pisteineen) Rauma Basketia vastaan: Nazar Kriat, Juhani Kakko, Miika Aaltonen (4), Nikolai Varjus (14), Frans Fonsell (25), Johannes Mäenpää (9), Aatu Nikander (9), Matias Lamppu (27) ja Konsta Lehtinen (2).

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän