Tanssimalla tietoa pienistä ja tärkeistä pörriäisistä

0
”Pienet ja tärkeät” tanssiesityksen koreografi on Satu Tuittila (keskellä). Pörriäisinä tanssivat Jonna Aaltonen (vas.) ja Jenny Kallio (oik.).

”Niitä ei kannata pelätä, juosta karkuun”

Pienet & Tärkeät -tanssiteos vie tietoa pölyttäjistä Varsinais-Suomen alakouluihin. Viime viikolla se tavoitti Oinasjärven koululaiset ja opettajat.

– Hienoa, että meille tänne koululle tuodaan esitys katsottavaksi. Kiitos, arvosti opettaja Salla Ojala.

– Äärimmäisen tärkeää, että lapset saavat nähdä ja kokea taidetta. Tämä voi olla jollekin ensikosketus tanssitaiteeseen, toteaa teokseen koreografian tehnyt Satu Tuittila.

– Livenä on ihan erilaista kokea esitys kuin esimerkiksi televisiosta. Olemme lihaa ja verta; aivan siinä katsojan vieressä tanssimassa. Minulta on kysytty ja tultu koskettamaan, että oletko sinä oikea, sanoo tanssija Jonna Aaltonen.

Jenny Kallio on Aaltosen keralla estradilla tanssimassa. Rooleissa on kaksoismiehitys ja sen tekee Ilona Salonen.

– Kouluissa tavoittaa kaikki oppilaat. On ollut mielekästä esiintyä lasten edessä, jatkaa Aaltonen.

Oinasjärven koululaiset keskittyivät katselemaan tanssiesitystä.

Tanssiteoksessa tutustutaan kukkaniityn asukkien ihmeelliseen elämään. Esitys tarjoilee tietoa luonnolle ja ihmiskunnalle tärkeistä pölyttäjähyönteisistä – mehiläisistä, kimalaisista, kukkakärpäsistä, perhosista ja kovakuoriaisista.

– Tässä on yhdistetty puhetta ja tanssia. Kerromme, minkälaisia pörrääjiä kukkiin lentää. Annamme tietoa ja selvitämme, miten tärkeitä nämä pienet pörrääjät luonnolle ja ihmiskunnalle ovat. Miten suurista asioista on lopulta kysymys, selvittää Tuittila.

Maailman villeistä kukkakasveista 90 prosenttia ja viljelykasveista 75 prosenttia on ainakin osittain pölyttäjistä riippuvaisia.

Pölyttäjähyönteisten määrä on laskenut viime aikoina nopeasti kaikkialla maailmassa. Elinympäristöjen tuhoutuminen, torjunta-aineiden käyttö, tehomaatalous ja kaupunkien kliinistyminen uhkaavat edelleen pölyttäjiä.

Ekaluokkalainen Juska Kauhanen tutkaili esitteestä opettaja Salla Ojalan kanssa, miten erottaa toisistaan mehiläisen, kimalaisen ja kukkakärpäsen.

Satu Tuittila meni ensin luokkiin erilaisten pörriäisten kuvien kanssa ja tutustutti oppilaita, minkänäköinen on kimalainen, mehiläinen, ampiainen ja kukkakärpänen. Hän pyysi oppilaita valitsemaan kahdesta pörriäisestä toisen. Esitykseen saapuessaan oppilas kiertää kukkien luona joko kaartaen tai katkonaisesti kukkakärpästen tapaan. Oinasjärven koululaiset tekivät työtä käskettyä.

– Pörriäisiä ei kannata pelätä. Ne eivät pistä kuin uhattuna, joten huitominen ja hätistely ei auta. Parempi olla rauhallisena paikoillaan. Eikä myöskään kannata jättää ulos herkkuja tai mehuja avonaisina esille. Kypsät hedelmät, makeat juomat ja ruoat sekä voimakkaat hajuvedet ja kirkkaat värit voivat houkutella pörriäisiä luokseen. Loppukesästä pörriäiset keräävät sokeria talvea varten.

Pienet ja tärkeät -teosta harjoitellessa tanssijat lukivat aiheesta ja kävivät biologien kera tutustumassa, miten nämä pörriäiset oikeasti liikkuvat ja millaisia ”hulluuskohtauksia” ne saavat kun menevät kukkiin.

Teokseen on yhdistetty taiteellista työskentelyä ja tieteellistä tutkimusta sekä hyödynnetty monipuolista tapaa katsoa ja kokea tanssia. Esitys on osa Jyväskylän yliopiston Katoava luonto -hanketta.

Osa esityksistä toteutuu Läntisen tanssin aluekeskuksen tuella. Lisäksi kiertuetta ovat tukeneet Koneen säätiö, kuntien kulttuuritoimet, Suomen kulttuurirahasto, Turun Seikkailupuisto, TOP-säätiö, Vuokon Luonnonsuojelusäätiö, Kokko 1721 residenssi ja Svenska Kulturfonden.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän