Vuoden 2023 Yritys: Yhden miehen putiikista isojen joukkoon

0
Someron Vuoden 2023 Yritys Vilart valmistaa kontteja ja myy, asentaa ja huoltaa ilmalämpöpumppuja sekä aurinkopaneeleita. Yrittäjä Teemu Heinosen rinnalla työskentelee hänen puolisonsa Anu Suontausta sekä kolme muuta työntekijää.

Someron Vuoden Yritys 2023 on Vilart Teemu Heinonen Oy.

Vilart aloitti 2007 yhden miehen yrityksenä ja on nyt 16 vuotta myöhemmin kasvanut yhdeksi Someron merkittävimmistä veronmaksajista. Liikevaihto on noin 1,4 miljoonaa. Työntekijöitä on yrittäjä Teemu Heinosen lisäksi neljä, joista yksi on hänen puolisonsa Anu Suontausta.

Teemu Heinonen ja hänen puolisonsa Anu Suontausta työskentelevät molemmat Vilartissa, jonka myymälä löytyy Ohratieltä.

Hyppy rautakaupan palkollisesta yrittäjäksi ei Heinosen mukaan ollut hänelle iso askel.
– Meille tuli rautakauppaan myyntiin näitä ilmalämpöpumppuja ja ne menivätkin aina kaupaksi, mutta niille oli haasteellista löytää asentajia. Sitten tuttu edustaja ehdotti, että opiskele sinä Teemu tämä asennusala. Ja niin tein. Pohjalla itselläni oli jo sähköasentajan koulutus.
– Olen persoonana sellainen, etten pohdiskele kauheasti asioita, vaan teen tosi nopeasti päätöksiä. Koen, että mulla on sellainen vainu, vähän kuin koiralla, eli haistelen eri suuntia ja jostain syystä osaan lähtee oikeaan. Ainakin tähän saakka se on aika hyvin toiminut.
Rautakaupalla oli tuolloin myös yhteistyösopimus teollisuusmaalien maahantuojan kanssa. Tämä halusi jatkaa yhteistyötä Heinosen kanssa.
– Jotain investointeja täytyi tehdä, mutta ei lainarahalla. Maalien maahantuoja antoi esimerkiksi varastoa ja lahjoitti kaikki koneet, joilla maaleja sekoitettiin, ynnä muuta, kertoo Heinonen.


Vilartin ensimmäinen kivijalkaliike aukesi Joensuuntien varren liiketaloon, jossa nykyään on parturi-kampaamo Bionne.
2008 Heinonen osti lähes vastapäätä, Kassatien ja Joensuuntien kulmauksessa sijaitsevan liikekiinteistön, jossa oli ilmalämpöpumppujen ja teollisuusmaalien varastomyynnin lisäksi muitakin remontti- ja sisustustarvikkeita.
– Myynnissä oli maaleja ulko- ja sisämaalaukseen, sekä tapetteja, laattoja, liimoja, siveltimiä, hiomatarvikkeita ja vesieristeitä, Heinonen luettelee.

Raatokontissa säilytetään kuolleita eläimiä ennen pois kuljetusta.

Parin vuoden päästä alkoi iltaisin ja viikonloppuisin rälläkkä laulaa Teemu Heinosen kodin pihalla.
– Mukaan kuvioihin tulivat kontit, joita rakentelin sitten töiden jälkeen.
Yhteistä ilmalämpöpumpuilla ja kylmä- sekä pakastekonteilla on samanlainen kylmätekniikka.
– Sitten toiminta kasvoi niin paljon, että vuokrasin hallin Lummetieltä.
Nyt yritys sijaitsee Ohratiellä omassa noin 650 neliön kiinteistössä, josta löytyy niin myymälä kuin tehdas. Mittatilauskontit tuovat noin 60 prosenttia yrityksen liikevaihdosta.
Kylmä- ja pakastekontteja menee esimerkiksi suurkeittiöille ja ravintoloille, tai maatiloille vihannesten sekä myös hävittämistä odottavien kuolleiden eläinten säilyttämiseen.
Kylmä- ja pakastekonttien lisäksi Vilart valmistaa laitetiloja tai vaikka kontteihin rakennettuja etätyöpisteitä.

Vilart toimii omassa hallissa, jossa myymälä ja valmistus ovat kätevästi vieretysten.

– Monia sopimuksiamme sitoo vaitiolovelvollisuus, mutta teemme kontteja esimerkiksi isoille valtakunnallisille toimijoille junanratojen varsille ja 5G-mastojen alle.
Kontteja on mennyt valtakunnallisen hampurilaisketjun drive in -myymälöiksi sekä muun muassa Korkeasaareen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäelle.
– Ensimmäiset pilotit ovat nyt lähteneet Amerikkaan, mutta sitä en voi tarkemmin kertoa, että mihin siellä. Ovat kuitenkin Atlantin takana tykänneet niistä, joten nyt niitä alkaa lähteä sinne enemmänkin, kertoo Heinonen.
– Lämpöpumppujakin asentajamme laittaa edelleen joka päivä. Korona-aika oli meille ja valtakunnallisestikin huippusesonki, ja nyt on palattu niin sanotusti normaaliin.
Energiansäästöalaan sopivat aurinkosähköjärjestelmät ja paneelit ovat myös nykyisin osa Vilartin toimintaa.
Vilart myy ja asentaa vain Scanofficen maahantuomia pumppuja ja paneeleita, pääartikkeli on Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumput.
Scanofficella on yli 1 000 jälleenmyyjää, ja Vilart on 70 kovimman joukossa. Maahantuoja onkin Heinosen mukaan isona tukena, mutta yhteistyö hyödyntää molempia esimerkiksi asiakashankinnassa.
Vilart myy laitteet loppupalveluineen, mihin kuuluvat asennus ja huollot sekä varaosat.
– Meille laatu on tärkeintä, kertoo Anu Suontausta, jonka pääasiallista työsarkaa ovat markkinointi- ja myynti.
Pariskunta kehuu vuolaasti myös yrityksensä henkilökuntaa.
– Yritys ei ole mitään ilman kunnon työntekijöitä, niitä meillä on ja niistä pidetään kiinni, toteaa Suontausta.


Edelleen Teemu Heinonen paiskii myös käytännön hommia. Hänenpuolisonsahuomautteleekin, että toimitusjohtajamiehensä kulkee jatkuvasti kuluneissa ja rikkinäisissä työvaatteissa, mihin Heinonen itse vain hymähtelee vieressä.
– Aika usein joudun myös sanomaan Teemulle, että päästä nyt jostain irti. Hän on sellainen ’multitaskaaja’, joka pyrkii tekemään kaiken itse, huomauttaa Suontausta.
– Silti yrittäjänä Teemu on tosi leppoisa ja huoleton. Hän uskoo itseensä. Hän ottaa riskejä, mutta on samalla ratkaisukeskeinen. Jos joku on mennyt vähän pieleen, niin hän on korjannut sen. Taitoa löytyy, kehuu Suontausta miestään.
Teemu Heinonen arvostaa itse yrittäjän ominaisuuksistaan stressinsietokykyään, vaistojaan ja sitä, että jalat pysyvät tukevasti maassa.
– Haluan tehdä aina maltillista kasvua. En lähde sellaiseen, että liikevaihto pitäisi nopeasti tuplata. Se rasittaa yritystä ja yrittäjää. Koko ajan on menty muutaman prosentin nousulla. Niin tapahtuu tänäkin vuonna.
Hän korostaa, että ostot ovat ne, mistä katetta saa. Tärkeää on, mistä ostaa ja mihin aikaan.


Uusia ideoitakin pulppuaa jatkuvasti. Yrittäjyys on Heinoselle luontaista.
– Yrittäjäksi ei valmistuta mistään. Se kumpuaa jostain sisältä.
Iso merkitys on myös perhetaustalla.
– Isä on ollut suunnattoman tärkeä näissä yritysjutuissa, auttanut tosi paljon. Olen myös jo lapsena kulkenut isän mukana töissä.
Omassa perheessään pariskunnalla on peräti kuusi lasta, Jenniina, Justus, Viljami, Artturi, Julianna ja Venni. Osa on aiemmista liitoista ja nuorimmainen eli Venni yhteinen. Puoletlapsistaasuu yhä kotona.
– Lapsiperheessä työn ja kodin arjen yhteensovittaminen vaatii joustavuutta ja sumplimista, toteaa Suontausta.
Isovanhempienkin apua tarvitaan, ja myös saadaan.
– Me mennään kuitenkin aina perhe edellä, ja omassa yrityksessä se onnistuu, hän lisää, kun miehensä jo vastailee puhelimeen, joka ilmoittelee jatkuvasti saapuneista viesteistä ja sähköposteista.
Omista lapsistaan pari ei osaa sanoa, kasvaako heistä yrittäjiä.
– Nuorimmainen saattaisi olla sellainen, molemmat kuitenkin aprikoivat.

Tällä hetkellä perheellä on haasteena myös uuden kodin laitto. Sellainen löytyi nyt syksyllä Kaislarannasta.
– Olen ollut syyskuun alusta saakka joka ilta ja viikonloppu tekemässä remonttia, toteaa Heinonen.
Pari kertaa viikossa hän kuitenkin osallistuu esimerkiksi nuorimmaisensa jääkiekkoharrastukseenkin.
Vaikka yrittäjä ei yhtäjaksoisesti voi olla pitkään pois pääkallopaikalta, yhteistä aikaa perheelle otetaan. Tehdään pieniä breikkejä, nautitaan mökkeilystä tai reissuista.
Someron Vuoden 2023 Yrityksen Vilartin toimitusjohtaja Teemu Heinonen sanoo, että kotia ja työtä on vaikea erotella.
– Ne ovat yhtä ja samaa: elämääni.

Vuoden Yritys 2023 Vilart Teemu Heinonen Oy

-tarjoaa energiapalveluita, kuten ilmalämpöpumppuja ja aurinkosähköjärjestelmiä (myynti, asennukset ja huollot)

-valmistaa mittatilauskontteja mittatilaustyönä

-perustettu 2007

-liikevaihto noin 1,4 miljoonaa

-toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Teemu Heinonen

-henkilökuntaan kuuluu yrittäjän lisäksi neljä työntekijää

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän