Katuruokia erilaisiin makuihin. Sellaista on luvassa Someron torilla, joista ensimmäinen starttaa juhannuksen jälkeen 25.–26. kesäkuuta, tiistaina–keskiviikkona. Ruokaa on tarjolla molempina päivinä lounasajasta iltasyöminkeihin asti.
Clogs Company Oy:n Esa Vuolle pyysi lupaa tapahtumalle Someron kaupungilta. Vuolle kertoo kiertueen vierailleen täällä viime kesänä, mutta nimellä Street Food Festivals. Se oli ennen juhannusta, ja nyt on nimenä Street Food Siesta.
– Ihmiset sanoivat, että paikka vilkastuu melkoisen paljon juhannuksesta lähtien. Viime vuonna siellä ollessamme oli myös hyvin kuuma, noin 30 astetta, mikä vaikutti kävijämääriin.
– Nyt toivomme enemmän kävijöitä. Jos on vilkkaampaa, se on aina parempi, Vuolle toivoo.
Street Food Siestoja järjestetään ensi kesänä eri puolilla Suomea. Siestoja on esimerkiksi Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Lohjalla, Raumalla, Riihimäellä ja Vantaalla. Myyjien määrä vaihtelee eri paikkakuntien välillä.
– Somerolle on tulossa 12 myyjää ja pomppulinna lapsille, Esa Vuolle lupaa.
Esimerkiksi Raumalle tulee 16 myyjää. Rauman matkailu kertoo, että heille tarjolle tulee burgereita, ranuja, perunajuttuja, muikkuja, wingsejä sekä bulletherkkuja ja muita lihaherkkuja kuin myös sveitsiläisiä juustoleipiä.
Paikalla voi olla gluteeniton grilli, possugrilli, thai-ruokaa, rullapullaa sekä makeana että suolaisena, lakuja, Viipurin rinkeleitä, kalakukkoja ja niin edelleen. Suuri osa näistä on tarjolla Somerollakin.
Toinen ruoan ympärillä pyörivä ”happeninki” on heinäkuussa 23.–24.7., myöskin tiistana–keskiviikkona koko päivän mittaisena tapahtumana.
– Me olemme Katuruoka karnevaalit ry. Someron katuruokatapahtumaan meiltä on tulossa 8–9 myyjää, järjestäjä Petri Herrala kertoo.
Myös Katuruoka karnevaalit pyörii ja reissaa ympäri Suomea. Heillä tapahtumien sisältö vaihtelee. Mukana saattaa olla esimerkiksi poniratsastusta tai myös Herralan mainitsema entinen mäkihyppääjä Toni Nieminen .
Myyjiä on myös monia. Petri Herrala itse pyörittää sveitsiläistä raglettejuusto-vaunua.
Kannattaa siis tulla maistelemaan kesän katuruokatarjontaa. Purtavaa löytyy myös erikoisruokavalioisille. Voi syödä paikan päällä tai ottaa mukaan.
Iltatoreja Somerolla edellisinäkin kesinä organisoinut yrittäjä Teemu Heinonen etsii ja haluaa löytää torille uutta elämää ja tapahtumaa. Sitä hänen mielestään kaupungin keskeiselle paikalle, torille, kuuluu järjestää ja pitää olla.
– Suomen Suurtori järjestää isommat markkinat 23. toukokuuta. Iltatorit alkavat myös ja niiden sisällöstä on tarkoitus kokoustaa ensi viikolla, Heinonen sanoo.
Perjantaitorit jatkavat suosiotaan nekin. Niiden toiminnasta vastaa Kauko Lehto .
– Iltatorien esiintyjien etsintä ja kartoitus on alkanut. Niistä listat annetaan julki kunhan ensin kaikki esiintyjänimet ovat varmistuneet, Teemu Heinonen toteaa.