Huomenna 28.2. vietetään valtakunnallista Ruisleipäpäivää.
Itse suosin tätä erinomaista suomalaista tuotetta päivittäin. Vuonna 2017 Suomen kansa valitsi ruisleivän perät kansallisruoakseen. Ja siitä lähtien Suomessa on myös juhlittu ruisleivän päivää Kalevalan päivänä, 28. helmikuuta.
Ruisleivällä on erityinen paikka suomalaisessa ruokakulttuurissa, ei vain minun ruokapöydässäni.
Kun tutkin netistä hiukan asiaa ruisleivästä, niin selvisi, että suomalaiset syövät eniten ruista maailmassa, jopa 15 kiloa henkilöä kohden vuodessa.
Eli meitä fiksuja on paljon!
Ennen vanhaan ruisleivät olivat kunniapaikalla tuvan katossa vartaissa. Nykyään niitä kai pidetään samoissa muovipusseissa, joissa ne ostetaankin.
Tiedonetsimiskierrokseni tulokseksi sain, että jääkaappiin ei leipää kannata laittaa, vaan se tulee tosiaankin säilyttää omassa pakkauksessaan huoneenlämmössä. Pakastamista se kestää hyvin.
Toisaalta todella hyvää on hiukan kuivahtanut ja kovakin ruisleipä, jos vaan hampaat kestää.
Itsekin olen joskus ruisleipää leiponut, tosin harvakseltaan, mutta nyt löysin reseptin, jota ajattelin teemapäivän kunniaksi kokeilla: https://www.mtk.fi/-/ruisssampyla.
Itse syön leivän usein voin ja kinkun kera, mutta jos jollain on hyviä vinkkejä ruisleivän tarjoiluun tai vähän erilaiseen hyödyntämiseen, niin olisi kiva kuulla. Lehti varmaan niitä julkaisee, jos tämäkin kirjoitus sivuille pääsi.
Viljakka