Välipalakokeilu alkaa – Kotimaisuus ja paikallisuus ovat ruokahuollon tavoitteissa

0
Keskiviikkona ”välipalailijoita” oli tiistaita enemmän. Purtavaa hakevat Aila Haho, Anni Syrjälä ja Roni Palosaari. Kaupungin maksuttomille tarjoamisille oli myös kilpailija, oppilaskunnan ja kaupallisten valinnaisten aineiden ryhmän päivittäin pyörittämä maksullinen kioski, jossa tuotteet kävivät kaupaksi nekin.

Someron ruokahuollolla on ollut muutosvuosi. Syynä on terveyskeskuksen ruokahuollon ja vanhushuollon jääminen pois kaupungin hoteista Varhan toiminnan alettua.

Annoksia tehdään päivittäin noin 1 450 kappaletta. Kesällä ruokaa tarvitsee vain päivähoito.

Raaka-ainehankinnoissa painotetaan mahdollisuuksien mukaan kotimaisuutta ja lähiruokaa. Tehtävä on haastava, kun poisjääneitä lähiruokatoimittajia ovat Kolatun Juustola ja Paijan Leipomo.

– Tarjontaa ei niin kauheasti ole. On aika minimaalista, mitä voidaan lisätä. Perunat tulevat läheltä. On myös puhuttu, että pakastevihannekset voitaisiin tilata kotimaisina, ruokapalveluesimies Teija Tuulimäki mainitsee.

Isossa kuvassa Somero erottuu edukseen.

– Tällaisia kuntia ei varmaan montaa ole, jossa lähiruokaan ja kotimaiseen panostetaan näin paljon.

Ruokahuollon kaikki lihat, perunat ja juurekset ovat kotimaasta. Ulkomaisia hedelmiä tarvitaan, kun salaatteihin halutaan vaihtelua.

– Vastassa on tietynlainen rajapinta, halutaanko aina syödä porkkanaraastetta, jäävuorisalaattia, kurkkua tai tomaattia. Myös pastatuotteet ovat kovasti kysyttyjä, Tuulimäki muistuttaa.

Hän laski kotimaisuustavoitteen tälle vuodelle 85 prosenttiin. Tekninen lautakunta on puolestaan asettanut 20 prosentin tavoitteen lähiruoalle.

Kotimaisten elintarvikkeiden toteuma viime vuonna oli 81 prosenttia ja lähiruoassa 17.

Tässä kuussa Kiiruun yläkoululaisille on välipalakokeilu. Taustalla on kokoomuksen ja vihreiden tekemä ponsialoite.

– Huhtikuussa katsotaan, mitkä ovat kustannukset ja mitä ovat hyvät puolet. Raportin jälkeen tekninen lautakunta miettii, miten toimitaan jatkossa, Tuulimäki puhelee.

Aikataulu välipalalle on kello 13–13.15 välitunnilla.

Rehtori Janne Aaltonen kertoo, että yläkoululaisia on noin 290 ja ukrainalaisia suomen opiskelijoita noin 15. Kaikki eivät halua välipalaa, mutta kaikkien saatavilla on aina vähintään näkkileipää.

– Tiistaina välipalan söi noin 70. Ehkä uteliaisuus uuteen vaikutti, että syöjiä oli ensimmäisenä päivänä enemmän, Aaltonen tulkitsee.

Odotukset kokeilusta ovat paremmissa koulupäivissä.

– Kokeilu on otettu vastaan ihan kivasti. Lihapiirakan halusi moni, mutta katsotaan mikä on tilanne, kun tarjolle tulee vaikka juureksia.

Välipala-annoksen hinta-arvio on noin 1,10 euroa. Kustannuksia ei kerry montaa kymppiä päivässä.

– Toivomus on, että oppilaat jaksaisivat opiskella paremmin. Energiat ovat vähissä, jos on syönyt jo 10.30. Iltapäivällä tekee jotakin mieli.