
Pitkäjärven Myllyllä oli tänä kesänä taidenäyttely. Yhteisnäyttelyn pitäjät olivat kiinnostuneet, josko ensi kesänäkin pääsee valoisaan ja mielenkiintoiseen miljööseen laittamaan esille näyttelyn.
– Olemme todella mielissämme, jos rakennukselle löytyy käyttöä. Tilaa voisi alkaa vuokrailla, vaikkapa juuri näyttelyille. Se sopisi taidepajan pitopaikaksi tai pikku juhlille kesäaikaan. Se on kylmä tila, joten talvikäyttöön sitä ei nykyisellään voi vuokrata, kertoo Anna Paija, joka miehensä Anteron kanssa omistaa rakennuksen.
Anna Paija sanoo, ettei rakennus ole ollut aivan tyhjillään. Siellä ovat kokoontuneet esimerkiksi aikuispartiolaiset ja pakohuoneenakin se on ollut.
Paijat pyörittivät kahdeksan vuotta leipomoa kotitalon vieressä Sillanpäässä. Pääartikkeli olivat luomuruisleipäset. Uunista tuli myös mallasvuokaleipää ja sämpylöitä. Silloin hankittiin myllyrakennuskin.
– Ajattelimme, että olisi koko ketju hallinnassa: oman tilan pellolta jauhoiksi, jauhoista leiviksi ja kuluttajille myytäväksi. Myllyllä pystyisi kyllä myllyttämään, mutta kaiken kuntoon laittaminen vaatisi työtunteja ja rahaa.
Leipomo lopetettiin 2022. Lopettamispäätökseen vaikutti moni asia, päällimmäisenä oma jaksaminen.
– Se oli kovaa, mutta mielekästä työtä, jossa oli monta osa-aluetta hoidettavana, kuten viljely, tuotekehittely, asiakashankinta, leipominen, markkinointi ja tuotteiden jakelu. Tuli aika pysähtyä ja tehdä muutos omassa elämässä, selvittää Anna Paija.
Nykyään hän opettaa liiketoimintaa Novidassa Loimaalla.
– Valmistuin ravitsemisalan ammatilliseksi opettajaksi juuri ennen kuin rakensimme leipomon asuinrakennuksemme viereen. Noina vuosina opin yrittäjyydestä, kaupan alasta ja lähiruoasta paljon. Osaamistani vahvisti ylemmän ammattikorkeakoulun opinnot. Yrittäjyys oli hyvin antoisaa, mutta niin on tämä opettaminenkin. Nyt voin jakaa kokemaani oppilailleni.