– Perinteisellä tutulla tavalla ja konseptilla mennään. Tarjolla on herkkuja, mausteita, leivonnaisia, käsitöitä ja elintarvikkeita pääasiassa lähialueen myyjiltä ja tuottajilta. Muutama tekijä ja tuottaja tuotteineen saapuu paikalle kauempaankin. Kun joulu on lähellä, niin tarjolla on erityisesti jouluherkkuja ja -koristeita, toteaa Essi Torkkomäki-Ryhtä ensi viikonvaihteen kahden päivän messutapahtumasta, Joulu-Ruokavasta.
Kaikki myyntipöydät on jo varattu. Näytteilleasettajia on 77.
Tällä kertaa pihallakin on muutama myyjä. Sieltä saa syödäkseen pohjoisthaimaalaista ruokaa ja suomalaista makkaraa. Ulkona myynnissä on myös havukransseja ja -palloja sekä jouluisia asetelmia ja kimppuja.
Someron kaupunki järjestää Ruokava-tapahtuman yhteydessä yhdistystorin.
– Se on nyt toista kertaa. Aulassa yhdistykset saavat esitellä toimintaansa ja tehdä jäsenhankintaa. Mutta kauppaa siellä ei saa käydä. Esimerkiksi arpoja yhdistystorilla ei saa myydä. Vielä ei ole lyöty lukkoon, onko yhdistystori vain lauantaina vai kumpanakin Ruokava-päivänä, sanoo Torkkomäki.
Mikä on Ruokava-tapahtuman salaisuus?
– Perinteet, ja että henkilöt myyvät laadukkaita tuotteita, ja ihmiset löytävät ne, summaa Essi Torkkomäki Someron Esasta, seurasta, joka hoitaa Someron kaupungin Ruokava-tapahtuman käytännön järjestelyt.
Joulu-Ruokava on kaksipäiväinen ja kevään tapahtuma yksipäiväinen.
– Näin mennään niin kauan, kun myyjät ja asiakkaat tulevat paikalle ja tykkäävät tästä järjestelystä.

Leivonta harrastuksena
Somerolainen Lotta Siltasaari osallistuu ensimmäistä kertaa myyjänä Ruokavaan. Hän myy tekemiään leivonnaisia. Tarjolla on pääasiassa erilaisia kakkuja, kuten täytekakkuja, mutta näin joulunaikaan myös kuivakakkuja, piparkakkuja ja saaristolaisleipiä.
– Tykkäsin jo lapsena leipoa äidin kanssa. Vinkkejä haen netistä ja kirjoista. 1–2 vuotta sitten aloin jakamaan kuvia tekemistäni leivonnaisista Instagramissa. Sieltä rupesi tulemaan tilauksia, kertoo Lotta Siltasaari innostuksestaan.
Hän pitää leipomisen harrastuksena. Parhaillaan Siltasaari opiskelee sairaanhoitajaksi ja tekee samalla töitä hoitajana.
– Leipominen antaa minulle hyvää mieltä.
Hänen jouluherkkuaan on saaristolaisleipä, jonka hän tekee piimäpohjaan.
Siltasaaresta maku on leivonnaisen ykkösjuttu.
– Kyllä tuotosten pitää olla kauniitakin.