Maistuuko pitsa?

0
Senja ja Jani Silvan

Tietokirjailija ja toimittaja Sakari Nupponen on kerännyt päivittäistavarakaupan ja ravintola-alan tilastolähteistä herkullisen faktan: Suomessa syödään vuosittain yli 150 miljoonaa pitsaa. Nupposen kirjassa Pizzeria nimeltä Suomi kerrotaan pitsamarkkinoiden lähteneen kovaan kasvuun vuonna 1975. Tuolloin valtakunnan huippukokit ennustivat villityksen menevän ohi parissa vuodessa. Toisin kävi.

Vantaalaiset, Somerolla mökkeilevät Senja ja Jani Silvan olivat lähteneet pitsalle vapaapäivän kunniaksi.

– Kerran tai pari kuukaudessa syödään pitsaa. Käymme ravintolassa tai teemme kotona airfryerissa. Siinä syntyy tosi hyvä pitsa viidessä minuutissa, kun tekee valmiin pohjan päälle. Pitsassa täytyy olla tomaattikastiketta, kinkkua, jauhelihaa, jalopenoa ja sipulia. Hyvää pitsaa on nytkin, pariskunta kehuu.

 

Nanna Mainio

– Äidin kanssa kesän kohokohta oli aina käydä Rantatuvassa syömässä pitsa puoliksi. Seurassa syötynä se on hyvää. Ravintolassa sitä tulee syötyä, kotona en juurikaan tee. Pitsan päällä on oltava homejuustoa, pepperonia, suolakurkkuakin monesti ja tuplajuusto. Ei missään nimessä ananasta, Nanna Mainio juttelee.

 

Ergin Bulut ja Ahmad Shamsaddin

– Meidän kokemuksen mukaan somerolaiset syövät enemmän pitsaa kuin kebabia. Ilta-aikaan sitä menee paljon ja kotiin kuljetettuna. Listalta suosikki on ollut Roppilan special, jossa on sipulia, kebablihaa, fetajuustoa, tomaattia ja pepperonia. Kinkku, katkarapu, ananas ja aurajuusto ovat myös suosittuja täytteenä, Ergin Bulut ja Ahmad Shamsaddin kertovat.