
Teksti ja kuvat Tarja Kauppinen
Kotimaisen avustustyön liitto eli Koa ry ja Someron seurakunta kutsui somerolaisia juutalaiselle seder-aterialle seurakuntakeskukseen.
Tapahtuman moottorina toimi Fontan tupaemäntä Sonja Leino. Ateriaa olivat valmistamassa Valentina Sniehyrova, Vitalina Fadeieiva ja Olga Hiazunova.
Seder-ateria yhdistää perheen ja yhteisön muistamaan, miten Mooseksen johdolla israelilaiset vapautuivat Egyptin orjuudesta.
– Olemme viettäneet Pesah-juhlaa ja tehneet seder-aterian jo kahtena peräkkäisenä vuotena. Varsinaiseen ateriaan kuuluu kitkeriä yrttejä, kananmuna, pähkinää, omenaa, hunajaa, piparjuurta sekä kanaa tai lammasta. Lisäksi suolavettä, johon yrtit kastetaan. Leipä on happamatonta, Sonja Leino kertoo.
Yrtit kastetaan suolaveteen, mikä symboloi kevättä ja juutalaisten kyyneleitä.
Seurakuntakeskuksessa aterialle valittiin kanaa, joka paistettiin itse. Lisäksi ruoka-avusta oli saatu perunaa, pullaa, hedelmiä ja vihanneksia, joista yli jääneet sai viedä kotiin.
– Somerolla asuu joitakin juutalaisia, jotka ovat paenneet sotaa Ukrainasta. Monia muitakin kansallisuuksia löytyy ukrainalaisten pakolaisten joukosta, Leino kertoo.
Juhlan aluksi on tapana sytyttää Sapat Shalom -kynttilät, jotka johdattavat sapatin viettoon. Sen jälkeen siunataan lapset.
Ateria aloitettiin halla-pullalla ja mehulla.
Tilaisuudessa Jippii -kuoro lauloi neljä laulua pianisti Susanna Kusinovan säestyksellä.
Oleksander Strilchuk piti juhlapuheen. Seurakuntaa edustivat paikalla diakoni Anni Kantonen ja diakoni-opiskelija Johanna Meriläinen.