Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kannustaa hyödyntämään kotimaista villikalaa. Se muistuttaa, että tse pyydetty kala on arvokas saalis, joten sen säilyvyyteen ja laatuun kannattaa panostaa.
Perusresepti on yksinkertainen: Tainnuta, verestä, perkaa ja jäähdytä.
Jokainen työvaihe vaikuttaa kalan säilyvyyteen ja laatuun, joten niistä ei kannata tinkiä.
Näistä jäähdyttäminen vaatii hieman etukäteisvalmisteluita. Yksi vaihtoehto ovat sähkötoimiset kylmälaukut siellä missä virtaa on saatavilla. Markkinoiden valikoima on laaja ja laitteissa on hintalapun lisäksi todella suuria eroja niin toimintatekniikoissa kuin kylmennystehoissakin.
Perinteinen eristävä kylmälaukku palvelee kaikkialla, kunhan mukana on riittävästi kylmää. Jäämurska on melko optimaalinen keino kalan jäähdyttämiseen, mutta se on käytännössä kertakäyttöistä, eikä sitä saa joka paikasta. Ostomahdollisuuksia voi halutessaan kysyä esimerkiksi ruokakauppojen kalatiskeiltä.
Kaupasta saatavat erilaiset ”kylmäkallet” ovat kenties helpoin tapa varata kylmää kalareissulle. Ne ovat usein tarpeen myös halvimpien ja heikkotehoisten sähkökylmälaukkujen kanssa.
Vapaa-ajankalastajat antavat myös niksin kotitekoisiin kylmäkalleihin: ”Tee se itse -kylmäkallet syntyvät helposti pakastamalla vettä esimerkiksi tyhjiin maitotölkkeihin tai muovipulloihin. Vesi laajenee jäätyessään, joten jätä astiaan neljännes tyhjää.”
Näppärä omatekoinen kylmäkalle syntyy myös sulkemalla vettä vakuumipussiin. Tässä pitää huomioida se, että ei käytä vakuumikoneen imua pussin sulkemisen yhteydessä. Pussiin on myös syytä jättää laajenemisvaraa. Tällä tavoin voi tehdä juuri sen kokoisia jäähdyttimiä kuin haluaa. Pakastusasennolla voi lisäksi vaikuttaa, että tuleeko jäästä tasainen lättänä vai pulleampi möykky.
Yksi näppärä viritelmä on laittaa kylmälaukkuun ämpäri kaloille ja laittaa kylmäkallet ämpärin ympärille. Mikään ei estä laittamasta kylmäkallea tai kahta myös ämpärin sisään, jos haluaa vielä tehostaa kalojen nopeaa jäähtymistä kuumissa kesäoloissa.
Vapaa-ajankalastajilta tulee myös sellainen vinkki, että kylmälaukun kanteen voi näppärä kehitellä pienen luukun, josta saa kalan kylmään luukkua avaamatta. Lämmin kesätuulahdus kun hönkää lämpöä laukun uumeniin joka kerta kun kannen avaa.
Vanha klassikkokikka, kun mitään kunnon viilennystä ei ole saatavilla, on kastella pyyhe tai muu kangas ja kääriä kala siihen. Märästä kankaasta haihtuu kosteutta ja haihtuminen imee lämpöä, viilentäen kalaa. Kovin merkittävää säilyvyysetua tällä niksillä ei saa, mutta sitä voi käyttää ensiapuna rantaan saakka.
Suomen vapaa-ajankalastajat: 31Vinkkejä saaliin käsittelyyn
Tainnuta:
Kalan lihaksiin happivajeessa ja stressissä (esim. ämpärissä tai maalla tukehtuessa) kertyvä maitohappo ja ”stressihormonit” heikentävät kalan laatua, rakennetta ja säilyvyysaikaa.
Eettisistä syistä kalaa kohtaan.
Verestä:
Veri on otollinen kasvualusta mikrobeille, joten veret kalasta ulos laskemalla saaliisi säilyy paremmin.
Verenkierto kalan aivoihin estyy ja kalan mahdollinen palaaminen tajuihinsa tainnutuksen jälkeen estyy.
Filee on esteettisemmän näköinen.
Terveellisestä kalasta tulee verestämällä vielä ihan hitusen terveellisempää, sillä kalan veressä on noin 10-kertainen pitoisuus vältettäviä PFAS-yhdisteitä kalan lihaan verrattuna.
Perkaa:
Kalan kuollessa sen immuunipuolustus pysähtyy ja suolistobakteerit pääsevät yllättävän nopeasti suolen seinämän läpi, jolloin kala alkaa pilaantumaan vauhdilla.
Kalan liha pääsee jäähtymään nopeammin, kun jäähdytettävänä on vähemmän ”turhaa massaa” ja kalan vatsaontelo on auki.
Jäähdytä:
Mikrobitoiminta (pilaantuminen) on sitä vilkkaampaa, mitä lämpimämpi kala on. Lämpötilan kasvaessa pilaantuminen ei suinkaan nopeudu tasaisesti vaan kiihtyy lähes eksponentiaalisesti. Muutaman asteen ero on siis jo hyvin iso ero.
+ 0 astetta on optimi, johon pyritään. Tällöin kala on mahdollisimman kylmä, sen kuitenkaan jäätymättä. Jäätyminen on kuitenkin vaihtoehtona parempi kuin liian lämpimänä pitäminen, jos joutuu valitsemaan.