
Someron pitäjäruoiksi nimettiin 1980-luvulla hentta eli perunalaatikko ja piapo eli talkkuna. Perunalaatikko yhdistetään jouluun, mutta piapo on oiva kesäruoka.
Piapo on täyttävä, yksinkertainen ja erittäin suomalainen ruoka, jota on syöty niin arjessa kuin aamupalana tai vaikka saunan jälkeenkin.
Piapo tehdään yksinkertaisesti sekoittamalla talkkunajauhoja piimään, viliin tai jogurttiin. Moni lisää mukaan sokeria tai jotain muuta makeuden antajaa.
Toinen yleinen tapa käyttää piapojauhoja on tehdä pöperöä eli sekoittaa jauhoa marjoihin. Suosituin marja on mustikka.
Lisäksi talkkunajauhoja voi käyttää myös muun muasa jälkiruuissa ja leivonnassa.
Talkkunajauho valmistetaan paahtamalla ja jauhamalla viljaa, usein ruista, ohraa tai kauraa. Usein mukana on myös hernettä.
– Talkkunan maku riippuu paljon siitä, mitä viljaa ja paahtoastetta käytetään, kertoo Rantasen talkkunajauhoja valmistavan Laihian Mallas Oy:n markkinointipäällikkö Anna Mollberg.
Laihian Maltaan tiedotteessa kerrotaan, että ohrasta tehty jauho on pehmeä ja makeahko ja rukiista voimakkaampi, hieman happamampi.
Herne tuo mukaan proteiinia ja pähkinäisen maun.
Perinteisesti talkkuna on täysjyväinen, eli siinä on myös kuoriosia mukana.
– Paahto tekee siitä säilyvän ja käyttövalmiin ilman kypsennystä.
Piapojauhoille on ominaista myös savun maku, joka usein saadaan edelleen aidosta luonnon savusta.
Piapojauhot ovat yleensä täysin kotimaista tuotantoa.
Esimerkiksi Kivisaaren Piapojauhot valmistetaan Someron naapurikaupungissa Salossa. Tuotetietojen mukaan jauhoissa on 296 kilokaloria. Rasvaa on 3 grammaa, hiilihydraatteja 57 ja proteiinia 10 grammaa. Ravintokuituja löytyy 10 grammaa ja suolaa 0,6.
Reseptejä piapojauhoista
Perinteinen piapopöperö
2 dl survottuja marjoja,
esim. mustikoita
noin 2 rkl piapojauhoja
Sekoita aineet keskenään. Piapojauhoja maun mukaan. Halutessasi voit lisätä pöperön päälle kermavaahtoa tai vaniljavaahtoa. (ohje Kivisaari)
Tuorepuuro
2 rkl talkkunajauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1 prk (2 dl) viiliä
0,5 dl tuoreita tai
pakastemarjoja
1 rkl hunajaa
Sekoita talkkunajauhot ja kaurahiutaleet viilin joukkoon, lisää marjat ja sekoita. Makeuta hunajalla. Tee tuorepuuro valmiiksi illalla ja nauti aamulla, jolloin kaurahiutaleet ovat ehtineet turvota ja puuron maut tekeytyä jääkaapissa. (ohje Laihian Mallas)
Marjapiirakka
Pohja:
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl talkkunajauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
5 dl marjoja
1 prk (200g) creme fraichea
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Levitä taikina voidellun, halkaisijaltaan noin 24 cm:n piirakkavuoan pohjalle. Lisää marjat pohjan päälle ja sekoita loput täytteen ainekset keskenään. Lisää täyte marjojen päälle. Paista marjapiirakkaa 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia. (ohje Laihian Mallas)
Peltileipä
1 l piimää
50 g tuorehiivaa
1 rkl suolaa
1 dl siirappia, hunajaa tai sokeria
15 dl vehnäjauhoja
5 dl talkkunajauhoja
1 dl rypsiöljyä
Lämmitä piimä ja liota tuorehiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää suola ja makeutta tuova ainesosa: siirappi, hunaja tai sokeri. Sekoita vehnäjauhot taikinaan ja lisää talkkunajauhot. Sekoita tasaiseksi ja lisää öljy. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Painele taikina jauhotetuilla käsillä pellin muotoiseksi leiväksi. Kohota 15 minuuttia ja painele veitsellä pysty- ja vaakaviillot taikinaan haluamasi kokoisiksi leipäruuduiksi. Kohota vielä 15 min. ja ripottele pintaan talkkunajauhoja. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35–40 min. Murenna peltileivästä ruutuja ja nauti voin kera. (ohje Laihian Mallas)
Mustikka-piapojäädyke
n. 4 dl tuoreita mustikoita tai
1 ps (200g) mustikoita
1 tlk (200g) ruokajogurttia tai maustamatonta jogurttia
3/4 dl piapojauhoja
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 dl vispikermaa
Koristeluun mustikoita ja
mustikan varpuja
Soseuta mustikat, sekoita joukkoon jogurtti ja piapojauhot.Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma. Sekoita muna-sokerivaahto mustikkajogurttiseokseen.Lisää lopuksi kermavaahto kevyesti sekoittaen.Kaada seos kylmällä vedellä huudeltuun kakku tai jäädykevuokaan ( tilavuus väh. 1 litra). Sulje vuoka kannella tai peitä alumiinifoliolla.Pakasta 4-5 tuntia tai yön yli seuraavaan päivään.Kasta vuoka reunoja myöten hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa jäädyke tarjoiluvadille. (ohje Kivisaari)
Piapokääretorttu
Pohja:
5 kananmunaa
1 ¾ dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
1½ dl perunajauhoja
¾ dl piapojauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 dl vispikermaa
1 dl turkkilaista jogurttia
4 dl mustikoita (pakaste)
½ dl piapojauhoja
¾ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä peruna- ja piapojauhot sekä leivinjauhe ja siivilöi seos munavaahtoon. Kaada taikina uunipellille. Paista 225 asteisessa uunissa 6 – 8 minuuttia. Kumoa kypsä torttulevy sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon jogurtti, hieman survotut mustikat, piapojauhot, sokeri ja vaniljasokeri. Levitä täyte pohjalevyn päälle ja kääri rullalle pitkältä sivulta alkaen. Kääri torttu leivinpaperiin ja anna vetäytyä noin tunti jääkaapissa. (ohje Kivisaari)
Mausteinen Piapokakku
3 dl piimää
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl soodaa
½ tl neilikkaa
½ tl inkivääriä
1 tl kanelia
1 dl sulatettua voita
1 dl rusinoita
2 dl piapojauhoja
3 dl vehnäjauhoja
Jos haluat kakusta gluteenittoman, vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.
Sekoita piapo- ja vehnäjauhot keskenään. Sekoita muut aineet keskenään. Lisää lopuksi jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun korppujauhotettuun rengasvuokaan. Paista 175 asteessa noin 1 tunti. (ohje Kivisaari)
Peruna-piaporieskat
3 dl perunamuusia
½ dl rypsiöljyä
50 g juustoraastetta
½ tl suolaa
1 dl ohrajauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
½ dl piapojauhoja
Mittaa perunamuusin joukkoon kaikki muut ainekset. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla. Leivo taikinasta tanko ja jaa se noin 12 osaan. Taputtele taikinapalat pyöreiksi pieniksi rieskoiksi. Paista rieskoja 250 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. (ohje Kivisaari)
Puolukkahyve
2 dl puolukoita
2 rkl sokeria
2 rkl piapojauhoja
1 dl maustettua
vanilja maitorahkaa
1 dl kermaa
Survo puolukat, sekoita sokerin, talkkunan ja rahkan kanssa. Lisää vaahdotettu kerma.
(ohje Kivisaari)

Testaa mitä tiedät piaposta?
Mitä näistä piapojauho yleensä sisältää?
a) vehnää
b) ohraa
c) riisiä
Mihin piapojauho sekoitetaan, kun tehdään ”pöperö”?
a) kylmään veteen
b) marjoihin
c) keitettyyn kaaliin
Tarvitseeko talkkunaa keittää ennen syömistä?
a) kyllä
b) ei
Mitä piapojauhoihin saatetaan perinteisesti lisätä viljan lisäksi?
a) papuja
b) herneitä
c) linssejä
Mikä on hernepiapon etu muihin verrattuna?
a) siinä on enemmän suolaa
b) siinä on enemmän proteiinia
c) se ei turpoa nesteessä
Mitä tarkoittaa sana ”talkkuna” vanhassa suomen kielessä?
a) leipäjauho
b) paahdettu, jauhettu vilja
c) savustettu vilja
Mikä seuraavista ei ole tyypillinen käyttötapa piapojauhoille?
a) smoothie
b) kalakeitto
c) puuro
Kumpaa sanaa somerolaiset käyttävät useammin?
a) talkkuna
b) piapo
Oikea vastaus kaikkiin kohtiin on b. Jos sait kaikki oikein, olet Piapomestari. Jos sait 4 oikein, olet piapotuntija. Jos tuloksesi on alle tämän, olet piapomaistelija tai sinun on kiireen vilkkaa alettava sellaiseksi.
Piapotesti on tehty toimituksessa tekoälyn kera.
5 hyvää syytä lisätä piapoa ruokavalioon
-runsaasti kuitua – tukee suoliston hyvinvointia ja auttaa pitämään verensokerin tasaisempana
-kasvipohjaista proteiinia – erityisesti herneestä saatavaa proteiinia lihasten ja kudosten huoltoon
-hitaat hiilihydraatit – antaa energiaa tasaisesti ilman nopeita piikkejä
-pitkä kylläisyys – auttaa vähentämään napostelua ja tukee painonhallintaa
-kotimainen ja lisäaineeton – yksinkertainen, turvallinen ja ekologinen valinta
-päivittäiseen käyttöön riittää 1–2 ruokalusikallista esimerkiksi puuron, jogurtin tai smoothien joukkoon
Lähde Laihian Mallas