Bon Appétit! on hilpeä monologiooppera mezzosopraanolle ja pianolle. Somerolla musiikista ja suklaakakusta koostuvasta esityksestä on mahdollisuus päästä nautiskelemaan Kiiruun talolla sunnuntaina 21. syyskuuta.
Lee Hoibyn (1926–2011) säveltämässä teoksessa suurpiirteinen televisiokokki valmistaa kameroiden edessä ranskalaisen suklaakakun. Suklaa roiskuu, jauhot pöllyävät ja kokille maistuu viini, mutta tuloksena on kuin onkin täydellinen suklaakakku, Le gateau au chocolat l’éminence brune.
Hoibyn huumoripitoinen musiikki kuljettaa vauhdikasta leivontatapahtumaa. Tyylilajit vaihtuvat tiuhaan, musikaalista bebopin ja kirkkomusiikin kautta oopperaan.
Pääosan esittäjä Saara Pääkkönen on suomentanut tekstin, jonka Mark Shulgasser on alunperin koostanut tv-kokki Julia Childin sanojen pohjalta.
Pääkkösen esittämä kokki antaa kakkua leipoessaan vihjeitä muun muassa suklaan oikeaoppisesta sulattamisesta ja munien vatkaamisesta. Hän jopa haastaa yleiskoneen kisaan: kumpi saa kovan valkuaisvaahdon valmiiksi ensin, kone vai nainen.
Mezzosopraano Saara Pääkkönen on esiintynyt lukuisissa kirkko- ja näyttämömusiikkiproduktioissa niin kuorolaisena kuin solistinakin. Laulamisen lisäksi hän on luonut uraa kielten ja kirjallisuuden saralla; hän myös suomentaa lauluja.
Esityksen pianisti Armaan Madar on intialais-suomalainen laulumusiikkiin erikoistunut pianisti, joka otti voiton 221 Helsinki Lied -kilpailussa.
Esityksen on ohjannut Ville Saukkonen, yksi Suomen tuotteliaimmista oopperaohjaajista. Hän valmistui oopperaohjaajaksi Moskovan teatteritaiteen akatemiasta 1993, minkä jälkeen on ohjannut noin 200 ensi-iltaa ympäri Suomea. Vuonna 2000 Suomen Wagner-seura myönsi Saukkoselle Bayreuth-stipendin ensimmäisenä suomalaisena oopperaohjaajana, ja vuonna 2019 hän sai Pacius-palkinnon maamme oopperakulttuurin kehittämisestä.
Ennen Kiiruun talon esitystä Saukkonen kertoo yleisölle työstään.
Ooppera kestää 20 minuuttia, jonka jälkeen on mahdollisuus nauttia suklaakakkua.