Makuja maailmalta

0
Chicken tikka.

Teksti ja kuvat: Elina Juntunen

Somerolla on tarjolla kansainvälisten keittiöiden antimia. Joensuuntien varrelta löytyy niin turkkilaista, nepalilaista kuin kiinalaistakin ruokaa. Thaimaalainen liikkuva ruokakoju vierailee niin ikään paikkakunnallamme.

Mika ja Jantana Järven luotsaama thaimaalainen ruokavaunu JanThai parkkeerataan helposti saavutettavalle paikalle, jonka jälkeen thairuuan ystävät pääsevät nauttimaan thaimaalaisen kotiruuan pitkiä perinteitä kunnioittavista annoksista.

– Ylivoimaisesti suosituin annoksemme on riisinuudelista tehty pad thai kanalla tai katkaravuilla, kertoo Mika Järvi.

Thaimaalaisessa ruuassa käytetään paljon chiliä. Tulinen papaijasalaatti on perinteinen thaimaalainen katukeittiössä myytävä välipala, joka maistuu myös yrittäjäpariskunnalle.

Kasvikset, merenelävät, mausteet ja riisinuudelit kohtaavat Jantana Järven vokkipannulla. Iloinen kokki loihtii annoksia varmoilla otteilla.

Ravintola Didim Kebab Pizzeriassa voi nauttia turkkilaista ruokaa. Tunnetuin annos on kebab. Se on mausteinen liharuoka, joka Suomessa on useimmiten tehty naudan jauhelihasta. Sitä tarjotaan erilaisten lisukkeiden kuten pitaleivän, salaatin, jugurtin, riisin ja kastikkeiden kera.

– Turkkilaisessa ruuassa käytetään oliiviöljyä kaikkialla, toteaa Kemal Mert Yagiz ravintola Didimistä.

Hän kertoo äitinsä valmistavan perinteistä turkkilaista ruokaa puolitetuista munakoisoista, joihin laitetaan lihaa ja vihanneksia sekä oliiviöljyä. Uppopaistettuna ruoka on Yagizin mukaan superherkullista.

Iskender kebab rakentuu pitaleivän paloista, tomaatista, jugurtista, kebablihasta, vihanneksista ja miedosta kastikkeesta. Annos on maukas ja taltuttaa suuremmankin nälän.

Nepalilaista ruokaa on saatavilla ravintolassa Himalayan Spice.

– Suosittua nepalilaista ruokaa ovat riisi, linssit, kasvikset, pikkelssit, curryt ja keitot, kertoo Aashish Dhakal .

Ravintolan lounaslistalta löytyy niin kasvisruokia kuin kanaa, lammasta, juustoa ja mereneläviä. Kyytipojaksi tarjolla on haudutettua nepalilaista teetä. Aterian päälle voi nauttia mangolassia, joka on jugurttipohjainen jälkiruokajuoma.

– Suosituin annoksemme on butter chicken, mainitsee Dhakal.

Tarjolle valmistuu tyypillinen nepalilainen annos nimeltään chicken tikka. Se hivelee makunystyröitä miedosti maustetuilla kananpaloilla sipulitomaattikastikkeessa. Lisukkeeksi on riisiä, jugurttikastike raitaa, minttukastiketta ja tuoretta salaattia sekä naan-leipää.

Kiinalainen ravintola Hong Xin tuo nautittavaksi eteläisen Kiinan makuja.

– Kiinassa suosittua ruokaa ovat vokkipannussa paistettu kana tai porsas vihanneksilla, kertoo ravintoloitsijoiden poika Yangyang .

– Käytämme paljon soijakastiketta ja osterikastiketta, hän jatkaa.

Tällä kertaa alkukeittona on Pekingin keittoa jauhelihalla.

Lounaspöydästä löytyy muun muassa riisiä, uppopaistettua kanaa ja kalaa, kevätkääryleitä, sipulirenkaita, naudanlihaa inkiväärivalkosipulichilikastikkeessa, kanaa sipulikastikkeessa ja vokkivihanneksia.

Perinteinen kiinalaisen ravintolan jälkiruoka friteeratut banaanit nautitaan jäätelön kera.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän