Tänään 23.9. vietetään EU:n luomupäivää, joka korostaa kestävää ruuantuotantoa.
Luomupäivän vietto saattaa näkyä lounaspaikoissa tai työpaikkaruokaloissa, mutta jokainen voi nostaa sen esille omassa ruokapöydässäänkin.
Nyt on myös erinomainen hetki kerrata mielessään, että mitä luomu on ja mistä luomutuotteen tunnistaa. Vihreä merkki, jossa tähdet ovat asettuneet lehden muotoon, kertoo että ruoka on tuotettu valvotusti EU:n luomutuotannon ehtojen mukaisesti.
Luomuruuassa on paljon hyvää, kuten puhtaus. Tuotannossa esimerkiksi torjunta-aineiden käyttö on rajoitettua.
Luomutuotteissa on kiinnitetty huomiota myös eläinten hyvinvointiin. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että eläimet saavat käyttäytyä lajinsa mukaisesti.
Mutta, ei mitään niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Usein luomuviljelyssä satotasot ovat pienemmät kuin normiviljelyssä. Luomuruoka saattaa olla kalliimpaa, mutta sillä ei ole merkittäviä ravitsemuksellisia eroja tavalliseen ruokaan verrattuna. Jotkin tuotteet myös säilyvät huonommin.
Mutta luomun suhteen meillä kuluttajilla on mahdollisuus päättää omasta arvomaailmastamme ja vaikuttaa ostokäyttäytymisellämme siihen, haluammeko olla mukana tukemassa kestävää ja vastuullista maataloutta.