
Se on ilmaista ruokaa
Loppukesä on ollut otollinen metsäsienien kasvulle.
Mari Kuusinen on löytänyt paljon kantarelleja. Hän sanoo, ettei ihan vielä ole suppilovahverojen aika, mutta hän ennustaa niitäkin nousevan esiin syksyn edetessä.
– Kannattaa käyttää metsien ja puutarhan anti hyödyksi. Se on melkein ilmaista ruokaa. Tehkää ruokaa pöytään ja myös säilökää talven varalle. Sitä paitsi kerääminen ja löytäminen innostaa. Säilöminen ja ruoan tekeminen on hauskaa puuhaa. Siinä näkee heti, mitä on saanut aikaiseksi, toteaa Kuusinen.
Hän sanoo, että kun itse säilöö ja tekee ruoan, niin tietää tarkkaan, mitä se sisältää.

Mutta miten säilöä ja tehdä hyvää ruokaa?
– Ohjeita on maailma pullollaan; keittokirjoissa, lehdissä ja internetissä. Pussien kyljissäkin on ohjeita, miten toimia, viittaa Kuusinen esimerkiksi hillosokeri- ja jauhopussien teksteihin.
Mari Kuusinen on kerännyt ohjeita vihkoon. Useimmat ovat ystäviltä, sukulaisilta ja tuttavilta, joiden luona Kuusinen on maistanut jotain hyvää ja pyytänyt siitä myös ohjeen. Ruoka- ja leivontaohjeet ovat samalla muistoja henkilöistä ja heidän jauhopeukalostaan.
Martoilta löytyy ohjeita netistä. Kurssejakin pidetään.
Mari Kuusinen lähti mukaan marttoihin yli kolmikymppisenä, kun halusi vaihtelua kotona hääräämiseen.
– Ei tarvitse osata; siellä sitä oppii. On mukava tehdä ja sitten syödä tehdyt ruoat yhdessä.
Marttoihin häntä vetää hyvä seura, tiedon ja taitojen karttuminen sekä mahdollisuus tutustua uusiin asioihin. Marttojen toiminta kun on paljon muutakin kuin ruoanlaitto. Yhdessä mietitään ja järjestetään. On käyty esimerkiksi yhdessä ampumassa ja teatterissa.

Viimeksi Mari Kuusinen noukki mustiatorvisieniä ystävänsä kanssa tämän vakiosienipaikasta. Niistä Kuusinen valmistaa helppotekoisen keiton, joka onnistuu samalla reseptillä esimerkiksi suppilovahveroista. Suppiksia kuten mustaatorvisientäkään ei tarvitse ryöpätä. Kunhan ottaa lämpimällä pannulla nesteet pois.
Keiton perusta on sienet ja sipuli. Tarvitaan myös hieman voita paistamiseen, vettä ja kasvisliemikuutio, sulatejuustoa, suolaa ja pippuria. Jos haluaa, niin voi lorauttaa joukkoon tilkan ruokakermaa tai kermaa.

Kantarelleja on nyt metsät pullollaan. Kuusinen pakasti viiden litran ämpäriin keräämänsä kantarellit.
Hän pilkkoi sienet hieman pienemmiksi. Sitten laittoi ne kuumalle pannulle, antoi olla niin kauan, että sai suurimman osan sienten nesteestä haihdutettua pois.
– Vähän voitakin laitoin, joka ei kyllä ole välttämätön juttu.
Hän antoi seoksen jäähtyä ja jakoi sen pakastepurkkeihin.
– Kannattaa laittaa yhteen purnukkaan yhden ruoanlaittokerran satsi. Niitä voi käyttää esimerkiksi kastikkeisiin, piirakoihin ja keittoon.
Pakastepurkin päälle tulee kirjoittaa, mitä sisällä on ja päivämäärä, milloin raaka-aine on sinne säilötty. On hyvä järjestellä tavarat pakastimeen tai kellariin niin, että on helppo löytää säilömänsä, kun sitä tarvitsee.


Kuusinen neuvoo sienestäjää: kerää koriin vain tunnistamiasi ruokasieniä. Taidon ja tiedon karttuessa voi pikkuhiljaa lisätä kerättäväksi uusia ”yksilöitä”.
Metsässä saattaa iskeä hamstraamisen himo. Kun löytää, innostuu keräämään lisää.
– Kannattaa kerätä vain sen verran, jonka pystyy tekemään ruoaksi tai säilömään. Ja säilö ainoastaan sen verran, miten perheessä aiotaan syödä. Tavaraa ei kannata jättää makaamaan kellareihin ja pakastimiin.
Etikkasäilykkeitä Mari Kuusinen ei juurikaan tee. Kuivaamistakaan hän ei ole kokeillut.
Kuivaaminen on yksi säilömisvaihtoehto. Kuivana tuote säilyy pitkään ja sen saa pieneen tilaan, eikä siten tarvita kellareita eikä pakastimia.
Torvisienikeitto
150 g torvisieniä
1 sipuli
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
200 g sulatejuustoa
1/2 tl mustapippuria
rouhittuna
Jos haluat voit lisätä keittoon myös pari teelusikallista suolaa, hyppysellisen valkopippuria ja tilkan ruokakermaa.
Puhdista ja hienonna mustat torvisienet. Voit jättää osan sienistä isommiksikin paloiksi. Kuori ja kuutioi sipuli.
Sulata voi kattilassa ja paistinpannulla. Lisää sienet ja sipulit. Kuumenna sekoitellen kolmisen minuuttia tai kunnes sienten neste on haihtunut.
Lisää vehnäjauhot ripotellen ja sekoita hyvin.
Kaada kattilaan vettä, aluksi vain pari desiä. Sekoita hyvin.
Kun seos on tasaista ja paksuhkoa, jatka veden lisäämistä. Murustele joukkoon kasviliemikuutio.
Paloittele sulatejuusto ja lisää keittoon.
Mausta mustapippurilla.
Anna keiton kiehua hiljakseen miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä pohjaa myöten.
Jos haluat paksumman keiton lisää hiukan jauhoja tai kermatilkka. Keitosta saa kastikkeen tai muhennoksen lisäämällä jauhojen määrää.
Sienipiiras
(esim. kantarelleista)
Pohja:
125 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
Täyte:
3 dl sieniä
1-2 purjoa
Munamaito:
3 munaa
2 1/2 dl maitoa
1 dl kermaa
3 dl juustoraastetta
suolaa, valkopippuria
Nypi margariini ja vehnäjauhot. Lisää vesi ja sekoita pohja-ainekset. Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.
Pilko kantarellit ja purjo, ja laita ne pannulle. Sekoittele ja anna kuullottua.
Laita kulhoon munat ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää maito ja kerma, suolaa ja valkopippuria sekä viimeksi juustoraaste.
Taputtele pohjataikina piirakkavuoan pohjalle ja hieman reunoillekin. Pistele haarukalla.
Kaada sieni-purjo -täyte pohjan päälle ja sen päälle munamaitoseos.
Paista 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.
Sienirulla
Munapohja:
3 kananmunaa
6 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoa
1/4 tl valkopippuria
1 tl suolaa
Täyte:
1/2 litraa kantarelleja tai suppilovahveroita
100 g pekonia
1 sipuli
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl ranskankermaa
1/2 tl oreganoa
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 tl valkopippuria
1 1/2 dl juustoraastetta
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset.
Vatkaa pohjatäytteen kolme keltuaista. Lisää joukkoon maito, jauhot ja mausteet.
Vaahdota valkuaiset. Nostele valkuaisvaahto muna/maitoseoksen joukkoon.
Laita uunipellille leivinpaperi ja voitele se öljyllä.
Kaada munaseos pellille. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.
Laita sienet paistokasariin, anna kiehua noin 10 minuuttia omassa nesteessään. Lisää joukkoon hienonnettu pekoni ja silputtu sipuli. Ripottele joukkoon vehnäjauhot.
Lisää ranskankerma. Anna hautua hetki.
Kumoa kypsä pohja leivinpaperin päälle. Levitä päälle sienitäyte. Kääri rullalle kuin kääretorttu.
Nosta rulla uuninkestävään vuokaa. Ripottele pinnalle juustoraaste ja pane takaisin uuniin, kunnes juusto on sulaa ja saa kauniin värin.
Vinkki: Voit tehdä rullan kuorrutusta vaille valmiiksi. Ennen ruokailua ripottele raaste päälle ja lämmitä rulla valmiiksi.
Omenapannari
5 dl maitoa
2–3 munaa
2–2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus kanelia
1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä tai margariinia
2–3 omenaa tai päärynää
Valmista pannaritaikina. Anna turvota.
Esikäsittele omenat: halkaise ja viipaloi ohuiksi siivuiksi.
Laita taikina uunipellille ja asettele pinnalle omenasiivut.
Paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
Aunen omena- tai
raparperipiirakka
4 munaa
4 kahvikuppia sokeria
2 kahvikuppia maitoa
5 kahvikuppia
vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100 g margariinia sulatettuna
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää joukkoon vuorotellen jauhoja (vehnä-leivinjauheseos) ja maitoa. Vatkaa aina välillä hetken. Lisää joukkoon sulatettu margariini.
Pane seos vuokaan. Asettele päälle omenat tai raparperipalat tai vaikka molempia.
Paista 200 asteessa kypsäksi.