Vatsa tietää tuoksusta, mitä sinne on tulossa

0
Ravintola Himalayan Spice on ollut auki viikon verran Joensuuntien varressa. Töissä ahertavat Jiblal Kharel, Kishor Bhandari, Ashis Kharel ja Aashish Dhakal.

Somerolla avautui nepalilaisen ruoan ravintola

Someron ensimmäinen nepalilainen ravintola, Himalayan Spice, avautui viime viikolla.

– Teemme sitä, mitä osaamme parhaiten eli nepalilaista ruokaa. Me kaikki neljä olemme Nepalista kotoisin. Suomalaistakin ruokaa otamme mukaan ruokalistalle, kun ensin opimme sen maukkaaksi tekemään, kertoo yrityksen työntekijä Aashis Dhakal.

– Nepalilaisessa ruoassa maistuu mausteiden lämmin maku. Se ei ole liian tulista, vaan makean suolaista ja lempeää. Voikana on hyvä esimerkki tällaisesta ruoasta, selvittää Dhakal.

Pehmeyttä saadaan muun muassa kookosmaidolla ja hunajalla. Mausteina käytetään kirjoa, jossa voi olla kanelia, mantelia, tähtianista, korianteria, kurkumaa, valkosipulia ja laakerinlehtiä.

– Maku tulee maustekastikkeesta, jossa raaka-aineet, kuten hyvin usein kasvikset, valmistetaan.

Tuoksulla on oma merkityksensä nepalilaisessa ruoassa.

– Kun lämmin ruoka tuodaan eteen ja sitä nuuhkaisee, alkaa jo tapahtua. Vatsa tietää, mitä sinne on tulossa.

Ravintolan yrittäjä on Kishor Bhandari, joka on asunut kahdeksan vuotta Suomessa. Suurimman osan ajasta hän on ollut kokkina nepalilaisissa ravintoloissa pääkaupunkiseudulla. Hänen haaveenaan on ollut perustaa oma ravintola, mutta ensimmäistä hän ei halunnut laittaa pystyyn Helsinkiin.

– Siellä on kova kilpailu. On hyvä aloittaa pienestä näin aluksi, joskus sitten myöhemmin isompi, tuumaa Bhandari.

– Etsimme sopivaa paikkaa Etelä-Suomesta; sellaista, jossa ei olisi jo nepalilaista ravintolaa.

Facebook oli apuna etsinnässä. He ottivat yhteyttä Someron liikerakennuksen omistajaan Simon Moradiin.

– Katselimme keittiön, ravintolasalin ja seurasimme liikennettä Joensuuntiellä Somerolla.

Avajaispäivän väkimäärä yllätti.

– Asiakkaita oli paljon ja meillä oli kova kiire. Emme osanneet yhtään aavistaa, miten meidät täällä otetaan vastaan ja tykätäänkö ruuastamme. Somerolaiset ovat olleet hyvin ystävällisiä.

Sen ravintolanpitäjät ovat huomanneet, että somerolaiset pitävät lihasta.

– Meidän ravintolassa pääraaka-aineina ovat kala, kana, lammas ja katkaravut sekä okra ja riisi.

Himalayan Spicesta voi myös tilata ruokaa kotiin. Kotiinkuljetus on 10 kilometrin päähän ravintolasta.