Somerolaisille Hämeenportin, Bönden ja Esakallion ravintolan yrittäjänä tuttu Sadik Kizilyamac ryhtyy pyörittämään kesäravintola Rantatupaa. Kizilyamacille siirtyi kaupassa myös varasto ja asunto.
Mies sanoo, että energiaa riittää ja suunnitelmia on tulevaisuudelle. Hän aikoo jatkaa Esakallion ravintolan pitäjänä, jossa hän aloitti 2014. Böndekin kuuluu kuvioihin ainakin tämän kesän. Hämeenportin ohjissa hän on huhtikuun loppuun.
– Tämän kesän Rantatupa on pääosin ruokaravintola. Bönde taas on paikka, jossa tulee olemaan tapahtumia, bändejä ja karaokea pääasiassa viikonloppuisin; ja tarjolla on lähinnä grilliruokaa. Kesäkuussa joka lauantai 7.6. alkaen siellä on livebändi, mainostaa Kizilyamac.
Rantatuvan keittiöstä vastaa tulevana kesänä somerolaisille tuttu kokki, Erkki Timperi.

Sadik Kizilyamac (vas.) ottaa Rantatuvasta vetovastuun Peter Hiort af Ornäsiltä.

Vuodesta 2000 Rantatuvan ohjissa ollut Peter Hiort af Ornäs siirtyy taka-alalle. Hän jatkaa edelleen kahdeksanhuoneisen motelli-gasthausin pitoa. Samassa rakennuksessa on lisäksi asunto ja Navakalla yritystilat.
Sopimukseen kuuluu kahden vuoden siirtymäaika, jonka jälkeen koko paketti siirtyy Sadik Kizilyamacin hoitoon
– Johan tässä on 25 vuotta mennyt. Ikä tulee vastaan. Parin vuoden päästä täytän 70 vuotta; on aika pakata tavarat ja lähteä, sanoo Rantatuvan Petteri.
Sadik Kizilyamac hymyilee ja epäilee, pystyykö Petteri jättämään ravintolahommat ja etenkin selvittämään tavaramäärän, joka varastoissa lepää.
Hiort af Ornäs hankki rakennuksen vuonna 1999 Merja ja Hannu Säipältä.
– Seuraavana vuonna 2000 paikka avattiin. Vappuna esiintymässä oli Kikka, muistelee Hiort af Ornäs.
1999 hän oli tullut Amerikoista liki suoraan Somerolle.
– Tämä on ollut minun hoidossani tällainen jo pitkään. Paikkoja pidetty kunnossa ja terassia laajennettu. Tee sinä tästä omanlaisesi, esittää Petteri Sadikille.
– 2019 olin yhden kesän Rantatuvalla. Se jäi vähän kesken. Nyt tulee uusi yritys. Tämä kesä mennään näillä. Myöhemmin sitten ehkä voisi laajentaa terassia, tehdä ulos oman baarin ja rakentaa lavan esiintyjille. Sisällä voisi baaritiskin paikkaa vaihtaa, maalailee Kizilyamac tulevaisuutta Rantatuvalle, jossa on luvat 330 hengelle.

Sadik Kizilyamacille Someron kiemurat ovat jo melko tuttuja. Hän on ollut Rantatuvan lisäksi puikoissa myös Böndessä, Esakallion ravintolassa ja Hämeenportissa.

Yrittäjällä on useampi yritys yhtä aikaa hoidettavana.
– Kyllä jaksan. Energiaa on. Luotan itseeni. Ja kun aurinko paistaa tulee ihmisiä terassille. Esimerkiksi Esakalliolle on tulossa Portion Boys ja Kake Randelin 26.6. Hyvin ovat liput menneet kaupaksi, kertoo ravintoloitsija innostuneena.
Turkissa syntynyt Sadik Kizilyamac tuli aikoinaan Suomeen tyttöystävän ja perheenlisäyksen takia. Somerolle töihin hänet sai tulemaan tuttava, joka pyysi avittamaan Esakallion ravintolan pidossa.
Nykyään Kizilyamac asuu Espoossa. Lapsia on neljä: kolme poikaa ja yksi tyttö. Pojista kaksi on luvannut tulla auttamaan isää Rantatuvalle ensi kesänä.