Someron vuoden 2025 yrittäjät: ”Koko ajan pitää juosta kovempaa”

0
Kaurasen tilan pihapiiri kertoo pariskunnan kädenjäljestä ja pitkästä työstä. Matti ja Arja Kaase ovat kehittäneet kotitilaansa vuosikymmenten ajan, ja se näkyy jokaisessa yksityiskohdassa.

Teksti Emmi Ali-Yrkkö

Someron vuoden yritykseksi on valittu Kaurasen tila Somerniemeltä. Matti ja Arja Kaaselle valinta tuli yllätyksenä.
– Emme osanneet odottaa tätä, mutta hienoa, että myös maatalousyrittäjät huomioidaan valintaa tehdessä, toteaa Arja Kaase.
– Kyllähän tämä yllätyksenä tuli, myöntää Matti Kaase hymyillen.

Kolmenkymmenen vuoden aikana Kaaset ovat kehittäneet tilaansa määrätietoisesti. Alussa peltohehtaareja oli 60 ja emakkoja 30. Nyt tilalla on 500 emakkoa ja vuosittain myydään 15 000–16 000 porsasta. Peltoa on 430 hehtaaria. (arkistokuva SSS/Kirsi Höglund)

Pitkä tie pellolta palkituksi

Kaurasen tila on Matin kotitila, ja myös Arja on maatilalta kotoisin. He tapasivat jo lukioikäisinä, ja maatilan pito on ollut heille luonteva elämäntapa.
– Maanviljelijänä olo on ollut minulle itsestään selvää, Matti naurahtaa.
Ensimmäisen maatilan Matti Kaase osti vuonna 1988, hieman yli kaksikymppisenä. Sukupolvenvaihdos tehtiin Kaurasen tilalla vuonna 1994.
Kolmenkymmenen vuoden aikana Kaaset ovat kehittäneet tilaansa määrätietoisesti. Alussa peltohehtaareja oli 60 ja emakkoja 30. Nyt tilalla on 500 emakkoa ja vuosittain myydään 15 000–16 000 porsasta. Peltoa on 430 hehtaaria.
– Kasvinviljely ja kotieläintalous tasapainottavat toinen toisiaan, kun hinnat ja sadot vaihtelevat, Matti kertoo.
Tilalla työskentelee pariskunnan lisäksi viisi vakituista työntekijää sekä pariskunnan esikoispoika Mikko, joka työskentelee myös Apetit Kasviöljy Oy:llä kehityspäällikkönä. Mikko aikoo jatkaa Kaurasen tilan pitoa.

Esikoispoika Mikko Kaase on mukana tilan töissä. Hamppualan puinneissa kalustona oli Virosta käytettynä hankittu Casen iso rumpupuimuri. Pöydän leikkuuleveys on 30 jalkaa eli 9,1 metriä.

Maatalousyrittäjyys vaatii resilienssiä ja rohkeutta

Kaurasen tila tunnetaan innovatiivisuudestaan ja kokeilunhalustaan. Kaaset ovat viljelleet muun muassa öljyhamppua ja perustaneet Helsingintien varteen kukkapellot, niin sanotut pörriäispellot, joista kuka tahansa on saanut käydä poimimassa kukkia.
Arja korostaa, että maatalousyrittäjyys vaatii erityistä kestävyyttä.
– Jos kaikki yrittäjät tarvitsevat resilienssiä, niin erityisesti sitä tarvitsevat maatalousyrittäjät, hän sanoo.
Myös stressinsietokyky on tärkeää.
– Täytyy pystyä nukkumaan. Jos kovin helposti menettää yöunensa, ei tähän voi ryhtyä, Matti toteaa.
Tilalla johtaminen on jaettu selkeästi. Arja pitää huolta työntekijöistä, Matilla taas on toimitusjohtajana hallussa kokonaisuus.
–Alussa teimme kaikkea yhdessä. Kun työntekijät ovat lisääntyneet, homma on muuttunut, kertovat Matti ja Arja.

Kaurasen tilalla on viljelty myös hamppua. Matti Kaasen ympärillä kasvavan öljyhampun tähkyläosuudenkin mitta on puolisen metriä.
Pari vuotta sitten sykähdyttäneet Somerniemen kukkakedot olivat Arja ja Matti Kaasen idea. Kukkia on kylvetty kaikkiaan neljän tilan maille Helsingintien varteen. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Työn tahti kiihtyy, mutta usko tulevaisuuteen säilyy

Työ maataloudessa on muuttunut paljon vuosien varrella.
– Koko ajan pitää vaan juosta kovempaa. Tuloksen tekeminen on muuttunut jatkuvasti vaikeammaksi, Matti sanoo.
Ukrainan sodan myötä tuotantopanosten hinnat nousivat voimakkaasti, ja huonot satovuodet vaikeuttivat tilannetta entisestään.
– Porsaiden hinnat tulivat puoli vuotta perässä ja kulut juoksivat koko ajan, hän kuvailee.
Silti Kaaset eivät ole menettäneet uskoaan tulevaisuuteen.
– Pakko on olla toivoa tulevaisuuden suhteen, ei tätä työtä voi tehdä ilman sitä, sanovat Arja ja Matti yhdestä suusta.
– Viimeiset kolmekymmentä vuotta on sanottu, että kohta helpottaa, mutta ei se helpommaksi tästä muutu, Matti naurahtaa.

Ruoka ei synny itsestään

Kaaset toivovat, että maatalouden merkitys ymmärrettäisiin paremmin.
– Tämän täytyy olla kannattavaa liiketoimintaa, ei tätä talkoilla voi tehdä, Matti painottaa.
Ruoantuotannon kannattavuus, rahoituksen saanti ja tiukentuvat säädökset tekevät yrittämisestä entistä haastavampaa.
– Näistä syistä kotieläinpuolta ei olla laajentamassa. Investoinnit keskittyvät tulevaisuudessa kasvinviljelyyn, hän pohtii.
Arjan mielestä luonnonsuojelu ja ruoantuotanto eivät saisi olla vastakkain.
– Ne eivät saa olla toisiaan poissulkevia asioita. Molempia tarvitaan, hän sanoo.
Kysyttäessä, mistä he ovat yrittäjinä erityisen ylpeitä, Kaaset pysähtyvät hetkeksi.
– Aina sanotaan, että maatila tulisi jättää seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa. Siinä olemme onnistuneet, Matti toteaa.
– Ehkä se pitkäjänteisyys. Olemme nuorina aloittaneet ja edelleen tätä teemme, lisää Arja.
Vaikka maatalousyrittäjän elämä ei ole helppo, se on heidän mielestään palkitsevaa.
– Tässä täytyy vain tehdä työt ajallaan ja niin hyvin kuin pystyy. Välillä täytyy mennä epämukavuusalueelle ja purra hammasta, Matti sanoo.
Nykyään pariskunta osaa myös irrottautua työstä.
– Ollaan opittu, että kotonakin voi pitää vapaata, vaikka tämä työpaikka onkin. Olemme tehneet kodista sellaisen, että viihdymme täällä, Arja hymyilee.
Kaurasen tilan pihapiiri kertoo pariskunnan kädenjäljestä ja pitkästä työstä. Matti ja Arja Kaase ovat kehittäneet kotitilaansa vuosikymmenten ajan, ja se näkyy jokaisessa yksityiskohdassa.

 

Kaurasen tilan valinnan perusteet:

Tila yhdistää menestyksekkäästi kasvinviljelyn ja kotieläintuotannon, erityisesti porsastuotannon ja öljyhamppuviljelyn, yhteistyössä Trans Farmin kanssa.
Perheyrityksen juuret ulottuvat jopa 1500-luvulle asti, ja tila on ollut Kaurasen suvun hallussa vuodesta 1919.
Seitsemän vuotta sitten perustettu yritys työllistää yhdeksän henkilöä ja sen liikevaihto on noin 1,6 miljoonaa euroa.
Yrityksellä on vahvan perinteet, innovatiivisuutta ja kasvuhalua kasvinviljelyn saralla.

Palkinnon Turun Logomossa yrittäjägaalassa jakoivat Someron Yrittäjien puheenjohtaja Sari Majuri ja kaupunginjohtaja Sami Suikkanen. Palkinnon vastaanottivat hallituksen puheenjohtaja Arja Kaase ja toimitusjohtaja Matti Kaase.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän